NAJNOVIJE

Pripremite baštu za proleće

Priroda se polako budi iz zimskog sna i pravi je čas za prvo sređivanje bašte u novoj sezoni. Podsećamo vas na prve prolećne radove koje bi trebalo da obavite tokom marta:

* Odsecite precvetale cvetove krokusa, lala, visibaba i narcisa i nađubrite biljke. Ukoliko niste sami posadili lukovice kupite narcise i lale u saksijama i zasadite u nekoliko žardinjera.

* Orežite žbunove trajnica koje ne cvetaju na proleće. Grane žbunova orežite tako da ne budu duže od 50 cm. Uklonite sve drvene grančice hortenzije, kao i one koje nose uvele cvetove, a ostavite samo one sa pupoljcima.

* Nađubrite zemlju oko grmova biljaka osmokotnim đubrivom.

* Zasadite prolećno cvetajće šiblje. Orežite puzavice (klematis, orlove nokte…) da bi bujnije cvetali tokom godine.

* Ako nameravate da sejete travu, uradite to u marti ili aprilu, na prethodno obrađenoj zemlj. Nakon setve, grabuljom i valjkom pređite preko zemlje. Povaljani teren zalijte tako da semenu omogućite dobar kontakt sa zemljom. Ukoliko je travnjak već formiran, u martu ga nađubrite.

* Iskoristite lepo vreme za sadnju i orezivanje ruža. Floribunde i čajevke orežite na visinu od 20-30 cm. Na penjačicama koje cvetaju u više navrata prekratite bočne izdanke za trećinu. Grmolike ruže koje cvetaju više puta proredite potpunim uklanjanjem dela izbojaka, a ostale skratite za trećinu. Uklonite sve bolesne i slabašne grane. Ako je sredina ruže zagušena, odrežite i neke zdrave grančice, odmah iznad zatvorenog pupoljka na izdanku.

* Sredina marta je najbolje vreme za sadnju perena. Odaberite vrste koje odgovaraju tipu zemljišta u vašoj bašti.

* Zaštitite biljke od puževa. Isprskajte četinare i žbunove „crvenim uljem“. Rasporedite malč oko svake biljke i dobro zalijte.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar