NAJNOVIJE

Posadite crvene kruške na okućnici

Veoma ukusne i atraktivne crvene plodove imaju sorte Starkrimson i Crvena vilijamovka.

Među sortama krušaka prilagođenih za gajenje u našoj zemlji nalazi se i sorta Starkrimson. Ona je u stvari mutant Klapovke koju je pre nekoliko decenija otkrio u SAD čuveni rasadničar i voćar – Stark.
Starkrimson svojim atraktivnim crvenim i kvalitetnim plodovima pobuđuje želju mnogih proizvođača a posebno amatera- voćara, da je sade i gaje.

Starkrimson okalemljen na sejancu divlje kruške kasno prorodi, tek u petoj godini, a rađa dosta neredevno. Zato ga ne treba kalemiri na ovoj podlozi, već samo na dunju. Ali, Starkrimson s dunjom nema dobar afinitet (podudarnost). Zbog toga ovu sortu treba kalemiti preko posrednika, obično kruške Kaluđerke.

Kao izrazito samobesplodna sorta Starkrimson je ćudljiv i prema oprašivačima. Mnoge sorte krušaka koje imaju odličnu klijavost polena, ne oplođavaju ga dobro.

Kao najbolji oprašivači za ovu sortu su se pkazale Šarena julska, Žifardova maslovka, Rana moretinijeva, Trevuška, Santa marija, Grand šampion i druge.

Starkrimson zahteva obilno đubrenje, dugu rezidbu i obavezno savijanje grana. Ako se na sve ove pojedinosti obrati pažnja, onda će ova sorta dobro i redovno rađati.

Veoma je interesantna i sorta Crvena vilijamovka. Ova sorta je mutant obične žute Vilijamovke. Sazreva u drugoj polovini avgusta, gotovo istovremeno s običnom Vilijamovkom. Plod je krupan, u proseku 160 grama težak. Oblik ploda je pravilno kruškast, a meso sočno, slatko-nakiselog ukusa i prijatne arome.
Stablo je srednje bujno i ima razgranatu krunu. Cveta u srednje poznom periodu, a dobro je oplođavaju sorte Klapovka, Grand šampion i Pakams trijumf. Rađa veoma obilno. S dunjom nema dobru podudarnost, pa se mora kalemiti preko posrednika kao i Starkrimson.

Oba mutanta koji su mnogo slični mogu se gajiti na okućnicama, u prvom redu zbog kvalitetnih i atraktivno crvenih plodova, kao i zbog redovne i obilne rodnosti.

(Moje selo)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar