NAJNOVIJE

Plodored u bašti – Predusev „bira“ narednu setvu povrća

Povrtarske i ratarske useve ne bi trebalo gajiti uzastopno na istom zemljištu. Koji su predusevi pogodni za narednu setvu i sadnju nekih vrsta povrća?

Plodored je izmena useva u narednoj setvenoj sezoni  i važi za sve ratarske i povrtarske poljoprivredne kulture. Ratraske i  povrtarske  useve ne bi trebalo proizvoditi uzastopno na istoj zemljištu, a nikako vise od dva puta.Ukoliko se ista  vrsta uzgaja često ili uzastopno na istoj površini, prinosi i kvalitet plodova će biti smanjeni, a najveća opasnost preti od prenamnožavanja insekata i čestih pojava raznih bolesti.  Zbog toga treba sastaviti dobar plodored, odnosno isplanirati prostornu i vremensku izmenu povrća i ratarskih useva.

Kod čestog natapanja i orošavanja povrća narušava se mrvičasta struktura zemljišta i ubrzava mineralizacija humusa pa tako povrće  koje troši puno vode, kao što su paradajz, paprika, krastavac i kupusnjače se u dobrom plodoredu izmenjuje s korenastim, lukovičastim i mahunastim koje ne treba puno zalivati. Kao povolji predusevi se preporučuju:

Paprika: za  korenasto povrće i višegodišnje trave, kupusnjače: za krompir,   paradajz,  Kupusnjače: za mahunarke, korenasto povrće, leguminoze,

Korenasto povrće:za paradajz, paprika, krastavac, mahunarke,

Grašak i mahunarke: za paradajz, paprika, krompir,

Krastavac i lubenica: za paprika, paradajz, krompir, leguminoze i trave,

Luk:paprika, lubenice.

U plodoredu je bitno poznavanje zahteva biljaka prema pojedinim hranivima.

Lisnate biljke zahtevaju više azota: salata, kupus, kelj, karfiol, brokoli.

Biljke ploda više zahtevaju fosfor i kalcijum: paradajz, paprika, patlidžan, krastavci, dinje.

Korenaste biljke- imaju potrebu za kalijumom: luk, šargarepa,beli luk, rotkvica, krompir. Neke povrtarske vrste imaju visoke zahteve za mikroelementima. Sumpor “obožavaju” luk i kupusnjače, gvožđe – spanać, blitva, brokoli,pasulj, paradajz – magnezijum: paradajz, patlidžan, blitva i luk, dok je celeru potreban bor.

 

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar