NAJNOVIJE

Petunija, zvezda svakog balkona

AKO je vaš balkon najveći deo dana pod zracima nemilosrdnog sunca, a ukućani nemaju mnogo vremena da brinu o cveću, imate samo jedan izbor – petunije.

Ovo je jedna od najlepših vrsta cveća, jer može da se nađe u velikom broju boja, lako se održava, a rasad nije skup. Ovaj atraktivni cvet i najmanji balkon pretvara u pravi šareni raj. Ipak, u prilog petunijama najviše ide činjenica da ne traže veliku negu.

Rasad petonija obično se kupuje u maju i tada se presađuju u prozorske sandučiće, saksije ili žardinjere. Pošto su jednogodišnje biljke, da ne biste morali tokom leta da ih prihranjujete, najbolje je odmah da ih posadite u humusom bogatu zemlju. Ova biljke se lako primaju i brzo bujaju. Tokom leta ih treba orezati nekoliko puta, a prvi put već u junu. Orezivanje nije neophodno, ali ukoliko se to ne uradi, stabljike će se izduživati i cvetovi biti manji i ređi. Takođe, na kraju leta petunija će biti “umorna” i zbog nedostatka gvožđa počeće da joj se lepe listovi.

Naredno orezivanje treba da se odradi krajem jula ili u avgustu, odnosno kada počne da se stvara seme. Precvetale cvetove treba neprestano uklanjati, jer iscrpljuju biljku.

ZALIVANjE petunija se obavlja ujutru i kasno uveče tokom najvećih vrućina. Najbolje je ukoliko voda nema mnogo krečnjaka, pa ako je iz česme mora da odstoji u otkrivenoj posudi. Ne treba kvasiti cvetove, već treba zalivati u tacnu ili kod korena.

Petunije moraju da se prihrane tečnim đubrivom za cvetnice, a dovoljno je to uraditi jednom mesečno. Prihrana nije neophodna, ali je krajem leta korisno zalivati vodom u kojoj je preko noći odstojala kopriva, kako bi dobila potrebno gvožđe.

VISEĆE petunije su odličan izbor za terase koje su zaštićene od vetra i na kojima mogu da se zakače kuke. Viseća petunija izuzetno bogato cveta u svim mogućim bojama od maja do oktobra, naročito ukoliko se prihranjuje. Viseće petunije moraju da se drže na osunčanom mestu i da se redovno uklanjaju precvetali cvetovi.

BORDURA kraj staze takođe može da se napravi od petunije, s obzirom na to da ovaj cvet ne raste u visinu veću od 30 cenntimetara. Petunije se, zahvaljujući velikom broju boja, lako kombinuju sa ostalim perenama. Odlično izgleda kao krug oko drveta ili kao prvi red rondele. Petunije se mogu kombinovati na svim zelenim površinama, jer neprekidano cvetaju do jeseni.

BOJE treba kombinovati prema dobro poznatom sistemu tople i hladne, kao što rade slikari. Crvene petunije najlepše izgledaju u kombinaciji sa belim, žute sa ljubičastim, narandžaste sa crnim i tako dalje.

SURFINIJA

SURFINIJE su sitnija viseća sorta petunija, a najlepši su ukras na terasama, balkonima i prozorima. Obilno cvetaju u raznim bojama od maja do oktobra. Međutim, zahtevne su i traže pažnju. Ovaj hibrid je nastao u Japanu 1992. godine, a slapovi mogu da budu dugački i po 1,5 metar.

Surfiniji odgovara osunčano mesto, a ako se zasadi na polusenovito mesto leti se zaliva samo jednom dnevno. Najvažnije je da nikada ne ostane bez vlage. Inače, zaliva se redovno, ali umereno, rano ujutro ili kada padne mrak i to isključivo mlakom vodom. Što je boja cveta surfinije svetlija, to je veća potreba za đubrivom – jednom nedeljno. Ukoliko su listovi surfinije bledi, svetli i raspoznaju se žile – prihrana nije dovoljna.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar