NAJNOVIJE

Odmor u zlatiborskim selima

Zlatibor je planina izuzetne lepote. To veliko prostranstvo blago zatalasane visoravni karakterišu bujni pašnjaci, ispresecani rečicama i potocima.

Zlatiborski pejzaži nesvakidašnji su doživljaj za ljubitelje šetnji i uživanja u mirisima rascvetalog planinskog bilja i šuma bogatih zlatnim borom, jelama i smrekama.I zlatiborska sela su živopisna i lepa, što čini da Zlatibor ima izvanredne uslove za razvoj seoskog turizma i to u: Sirogojnu, Gostilju, Rožanstvu, Ljubišu, Tripkovi, Mačkatu, Rudinama, Semegnjevu, Krivoj Reci…Čuvena gostoljubivost zlatiborskih domaćina, koji gosta primaju kao prijatelja, učiniće Vaš boravak posebnim i nezaboravnim.

Gostilje leži na obroncima planine, 30 km od centra na Zlatiboru. U selu živi oko 400 ljudi koji se uglavnom bave stočarstvom i voćarstvom. Okolina pruža idealne uslove za sakupljanje lekovitog bilja, ribolov i pešačenje. Okruženje sela je živopisno, posebnu atrakciju predstavlja vodopad visok 20 m na reci Vrelo, na kojoj je sačuvana i vodenica. Atraktivna je za obilazak i rodna kuća Dimitrija Tucovića.U selu je 70 ležajeva sa utvrđenom kategorijom smeštaja.

Rožanstvo je udaljeno 15 km od centra Zlatibora, ima oko 450 stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivredom. Poznato je po proizvodnji buradi, kaca i drugih proizvoda od drveta. Kroz selo protiče Prištavica na čijoj je desnoj obali jedna od najlepših pećina u Srbiji, Stopića pećina. U neposrednoj blizini je i banja Vapa. Selo ima 40 kategorisanih ležaja, jedno domaćinstvo ima i bazen.

Kriva Reka  je pitomo zlatiborsko selo 17 km udaljeno od centra Zlatibora. Živo i bogato, sa oko 1350 stanovnika, uređenom školom, terenima za fudbal i košarku,  prostire se u širokoj travnatoj  udolini sa blagim padinama okolnih brda, prekrivenih voćnjacima, prvenstveno šljivicima. U centru sela je čuveni izvor Kotren čija ledena voda ne presušuje ni u vreme najvećih žega.Posetiocima je na raspolaganju smeštaj  u petnaestak živopisnih domaćinstava sa oko 80 kategorisanih ležajeva, uglavnom druge kategorije.

Tripkova je udaljena 20 km od Zlatibora. Iako malo po broju stanovnika, oko 350 ljudi, u selu se organizuje niz manifestacija. Leti se organizuje likovna kolinija i radionica za izradu umetničkog stakla, kao i međunarodni seminari o srpskom folkloru. Povoljna klima, prirodne lepote, bistro jezero Vrutci koje je bogato ribom, čine značajne turističke potencijale ovog sela. Raspolaže sa 45 ležajeva..

 

Mačkat je udaljen 16 km od centra Zlatibora i odavno se u njega svraća i zbog dobre hrane u nadaleko čuvenim kafanama.  U selu živi oko 800 stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivredom i proizvodnjom suvomesnih proizvoda. Pršuta ovde proizvedena vrhunskog je kvaliteta i postala je simbol zlatiborskog kraja.  Mačkat je nadaleko poznat i po jagnjećem i prasećem pečenju.  Svake zime, u januaru,  se održava “Pršutijada” koju poseti deset hiljada posetilaca. Raspolaže sa 20 ležaja.

Rudine su udaljene 6 km od Zlatibora prema Sirogojnu, i to je  najpristupačnije zlatiborsko selo. Karakteriše ga velika osunčanost i pitomi pejzaži nepreglednih pašnjaka, što izuzetno pogoduje povrtarstvu. Selo je oaza netaknute  prirode na čijoj se lepoti odmara pogled. Selo raspolaže sa 40 kategorisanih ležaja.

sela-zlatibora-sl-3

Sirogojno je udaljeno 26 km od Zlatibora. Poznato je po muzeju „Staro selo“ i čuvenim pletiljama. Tokom sezone u selu se organizuju likovni, muzički, i književni susreti, izložbe, predavanja i različite letnje škole.Turisti se mogu smestiti u 30 ležaja u etnoselu, 20 ležaja u Sirogojno kompani i u seoskim domaćinstvima koja raspolažu sa oko 25 ležaja.

Ljubiš je udaljen 25 km od centra Zlatibora. Odlikuje se bogatstvom i raznovrsnošćui flore, pogotovu lekovitog bilja, pečuraka i šumskog voća. Kroz njega protiče reka Ljubišnica na kojoj su izgrađeni ribnjaci kalifornijske pastrmke. Ovde se nalazi i Ršumska pećina. Ljubiš je rodno mesto našeg poznatog pesnika Ljubivoja Ršumovića.Posetioci se, osim u seoskim domaćinstvima, mogu smestiti i u konačištu i restoranu nacionalne kuhinje „Simex“ .

Dobroselica je udaljena 15 km od centra Zlatibora. Selo je zbog svojih ambijentalnih vrednosti poslužilo kao sjajno mesto za snimanje filmova tako da je do sada u njemu snimljeno 8 filmova. U selu je crkva brvnara iz 1821. godine koja privlači veliku pažnju.

Jablanica je udaljna 22 km od centra Zlatibora i to je jedno od najprostranijih planinskih sela u Srbiji. Većim delom se prostire u pitomoj dolini, dok se nad njim nadvija najviši vrh Zlatibora, Tornik, predivni vidikovac sa koga se pruža pogled na stotine kilometara naokolo. Selo je čuveno po crkvi brvnari iz 1838. godine.

Semegnjevo je udaljeno 16 km od centra Zlatibora. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1000 m sa okolinom koja pogoduje za lovni i rekreativni turizam. Do sela vode, osim asfaltnog, vode i šumski putevi koji su idealne staze za vožnju planinskih bicikala. Brojni su izvori čiste planiske vode dok u bistrim potocima ima ribe i rakova. Turistima stoji na raspolaganju 10 ležajeva u privatnom smeštaju.

Šljivovica je udaljena 10 km od Čajetine. Selo je poznato po lepoti prirode i proizvodima od voća. U blizini je i železnička stanica Branešci (pruga Beograd – Bar).

Mušvete su malo, bregovito zlatiborsko selo oko 10 km severoistočno od varošice Čajetina i turističkog centra Zlatibor. Okružuju ga tri velika brda: Gradina (1176 m), Gliza (951 m) i Cerova (795 m). Za nastanak imena Mušvete vezuju se zanimljive legende, koje se i danas mogu čuti od starijih stanovnika sela. Na potocima u selu je nekad radilo sedam vodenica, a danas na pregrađenoj rečici postoji uređeno i opremljeno kupalište. Pored mnogobrojnih tokova veliku vrednost ovog sela čine i planinski izvori. Gostima je na raspolaganju desetak ležajeva.

(Moje selo)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar