NAJNOVIJE

Za dostupnije tržište i zadovoljnije kupce – „Dobro sa Zlatibora“

Žig garancije „Dobro sa Zlatibora“ je registrovan u martu 2020. godine sa ciljem boljeg plasmana lokalnih proizvoda koji imaju svoju autentičnost i tradiciju, kreativnost i inovaciju. Ovo bi bila integrisana promocija proizvoda i usluga zlatiborskog kraja, za koju se zalaže lokalna samouprava opštine Čajetina, TO Zlatibor i PD „Zlatiborski eko-agrar“.

 

U želji da olakšaju plasman proizvoda i prošire tržište zlatiborskim proizvođačima tradicionalnih proizvoda,Opština Čajetina je preko PD „Zlatiborski eko-agrar“ prošle godine registrovala Žig garancije „Dobro sa Zlatibora“ . Na žalost, pandemija je usporila proces kontaktiranja i prijavljivanja proizvođača, pa je on produžen do 10. maja tekuće godine.

Žig „Dobro sa Zlatibora“ je nešto što će tek da donese dobro proizvođačima sa teritorije opštine Čajetina. Mi smo tu temu više puta pominjali, verujemo sa razlogom, a sad imamo dodatni motiv koji ću naknadno obrazložiti. Još jednom ukratko o Žigu: to je garancija kvaliteta koja podrazumeva da pod jednim krovom okupi proizvođače sa našeg područja, onih koji se na tradicionalan način bave proizvodnjom tradicionalnih proizvoda našega kraja. To su proizvođači mesa, mleka, lekovitog bilja, voća, povrća, rukotvorina od vune… Imamo sertifikacionu kuću koja će raditi kontrolu i na čije će predloge naša radna tela, koja smo ustanovili, prihvatati ljude koji ispune standarde za „Dobro sa Zlatibora“. Ovim putem pozivan sve proizvođače koji se prepoznaju i koji misle da mogu da budu konkurentni, da se jave u „Eko agrar“ kako lično, tako i putem telefona, da bi bili predmet saradnje“, rekao je Marko Marić, direktor PD „Zlatiborski eko-agrar“.

 

Sertifikaciona kuća je OCS iz Subotice, a u Komisiji „Eko agrara“ su predstavnici udruženja proizvođača suvomesnatih proizvoda, mleka, voća i povrća, rakije, meda, kao i odevnih predmeta od vune. Cilj je da proizvodi koji nose oznaku „Dobro sa Zlatibora“ zadovoljavaju propisane zahteve kojima se osigurava specifičan nivo kvaliteta lokalnih proizvoda. Tako obeleženi proizvodi moraju biti iz opštine Čajetina, nastali od sirovina s tog područja, dok sirovina za suvomesnate proizvode može biti sa teritorije cele Srbije, s tim što će živo blago morati biti najmanje šest meseci na pašnjacima Zlatibora pre pripreme za obradu. Obeleženi proizvodi moraju zadovoljavati zakonske odredbe o sigurnosti i bezbednosti hrane, zaštiti životne sredine i zaštiti potrošača . Samim tim proizvođači mogu očekivati i adekvatnu cenu.

 

„Mi ćemo, kako lokalna samouprava tako i „Eko agrar“, da učinimo sve da tržište bude dostupnije i da ti proizvodi budu skuplji na tržištu. Trebalo bi da u tekućoj godini napravimo i prodajni objekat u centru Zlatibora za naše proizvode „Dobro sa Zlatibora“, naglasio je Marić.
Žig garancije „Dobro sa Zlatibora“ se može dodeliti samo onim proizvođačima koji uredno vode evidencije o nabavci sirovina, proizvodnji i prodaji proizvoda, i onima koji usluge pružaju i prodaju u skladu sa važećim propisima. Ide se i na to da Žig garancije mogu dobiti i smeštajni kapaciteti, odnosno seoska turistička domaćinstva, kao i restorani koji ispunjavaju zakonske uslove i propise u vezi s kategorizacijom. Vlasnik žiga garancije „Dobro sa Zlatibora“ i nosilac prava Žiga garancije je Privredno društvo za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski Eko Agrar“ iz Čajetine.

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar