NAJNOVIJE

Nije svejedno koju travu sejete

UKOLIKO planirate da ovog proleća posejete travnjak, treba da vodite računa da je optimalno vreme za njegovo zasnivanje od polovine marta do polovine maja. Nije dobro da se seje kasnije, jer tada nailazi sušniji period, pa bi tek posejana trava i seme mogli da stradaju zbog nedostatka vode.

Najpre treba da pripremite teren, i to tako što ćete prostor na kojem želite da bude posuti slojem od dvadesetak santimetara plodne zemlje. Neophodno je i da teren dobro očistite i poravnate pre sejanja.

U specijalizovanim prodavnicama možete da nabavite određene vrste trave ili mešavinu više vrsta, a stručnjaci preporučuju da se uzme upravo ovaj miks koji je obogaćen detelinom. Ovakva mešavina obogaćuje tlo i obezbeđuje mu neophodan azot.

Kada travu posejete, grabuljama treba da promešate zemlju sa semenom, potom tlo treba povaljati, to jest ugaziti ga da seme dobro “legne”, odnosno uđe u zemlju santimetar do santimetar i po. Zasejanu travu treba lagano zaliti, a u proseku joj treba deset dana da nikne. Izbegavajte da hodate po terenu na kojem ste posejali travu, preporuka je da postavite daske na nekoliko mesta kako biste imali pristup vašem budućem travnjaku a da po njemu ne gazite. Takođe, očekujte da će sa travom odmah da nikne i korov, pa ga odmah ga počupajte, da ne bi “ugušio” mlade vlati i u startu pokvario travnjak.

Od toga kakva će biti uloga i funkcija vašeg travnjaka, zavisiće i kakvo ćete seme da odaberete. To jest, hoće li vaš travnjak da bude samo ukrasna površina po kojoj ćete samo povremeno gaziti, ili planirate da roštiljate, igrate se sa decom, na njemu pravite “partije”. Postoje vrste trave koje veoma dobro podnose gaženje, što znači da njih treba da odaberete ukoliko ćete travnjak često da koristite.

Što se tiče vrsta trave, postoje one za hladnu i toplu klimu, niske i visoke i razne druge namenske trave, kao što su one kojima se seju velike površine poput livada.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar