NAJNOVIJE

Milion noćenja u „fabrici vazduha“

Dok banje uglavnom važe za dosadna mesta zbog nedostatka pratećih sadržaja, u Sokobanji će vam deset dana boravka proleteti za tren. Mnogobrojne zanimljive manifestacije i kulturna dešavanja, uz prirodne lepote, utiču na turiste da odluče da ostanu koji dan više u ovoj banji.

„Sokobanja je jedna od retkih naših stanica gde se danju i noću oseća da na ovom svetu ima vazduha i da u vazduhu ima svežine i mirisa“, rekao je svojevremeno književnik i nobelovac Ivo Andrić.

Ova ekološka opština ima najdužu tradiciju banjskog turizma u Srbiji. Ove godine Sokobanja proslavlja veliki jubilej – 180 godina organizovanog turizma. Prvi turistički vaučer izdat je u Srbiji po nalogu kneza Miloša Obrenovića, kojim je 8. juna 1837. godine po starom, ili 21. juna po novom kalendaru (taj datum Sokobanja obeležava kao Dan opštine), zastavnik Lazarević iz Kragujevca upućen na odmor i upotrebu termalnih voda u Sokobanju. Zanimljivo je da i sadašnja Vlada Srbije izdaje vaučere za odmor, koji su u velikoj meri povećali posetu ovoj banji.

– Mogućnost da se vaučerom subvencionišu usluge smeštaja imala je i uticaja na produžetak turističke sezone za oko dva meseca. Sigurno je da živopisni pejzaži, jedinstveni prirodni potencijali, termalni izvori, gostoljubivost meštana i najduža turistička tradicija u Srbiji i te kako motivišu domaće i strane turiste da baš Sokobanju izaberu kao mesto za odmor. Različiti sadržaji privlače svake godine više od 100.000 gostiju, koji ostvare više od milion noćenja – ističe Isidor Krstić, predsednik opštine Sokobanja.

Međutim, na stalni rast posećenosti, pored prirodnih potencijala, poslednjih godina utiče i razvoj sekundarnih turističkih proizvoda koji upotpunjuju ponudu i čine je sve atraktivnijom destinacijom. To su, pre svega, kompleks novoizgrađenih sportskih terena, akva-park „Podina“, intenzivan razvoj manifestacionog turizma, koji podrazumeva mnogobrojne kulturno-umetničke sadržaje za sve uzraste posetilaca.

– Sokobanja sa čak 12 odsto učestvuje u ukupnom turističkom prometu u našoj zemlji. Ovakvu popularnost kao banjsko i turističko mesto doživljava pre svega zahvaljujući kompletnoj turističkoj ponudi kontinentalnog turističkog mesta. Netaknuta priroda, prekrasni pejzaži, biserna reka Moravica, dva jezera, četiri planine, izvanredna klima, više su nego dovoljni razlozi da veliki broj domaćih i inostranih gostiju poseti Sokobanju – navodi Ljubinko Milenković, direktor Organizacije za turizam i kulturu Sokobanja.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar