NAJNOVIJE

Koliko će mraz naneti štete poljoprivrednicima

Iz ministarstva poljoprivrede stiže ocena da su usevi generalno u dobrom stanju i da ne postoji strah od velike štete.

Nije sladoled, već salata, pa je suvišno pitati kako nije izdržala 20 dana minusa. Ako je ovako prošao poljoprivrednik koji se dve decenije bavi ovim poslom i ima nekoliko plastenika, šta je s drugima? Jugoslavu je nemački partner za ovu godinu tražio tri miliona komada salate. Isporučiće, poručuje očajno, valjda oko 100 hiljada.

“Šteta je oko 40-50 odsto tek cemo videti kad dođe plus ali prve procene su da izgleda jako loše”, kaže.

Ništa optimističniji ni komšija iz susednog sela. Činjenica je da se pšenica ove sezone iz brojnih razloga sejala i odloženo, u novembru, čak i decembru. Teško da će Dragoslavu ledeni dani dozvoliti da bude ponosan na svoje useve.

“Ja mislim najmanje 20 odsto umanjenje prinosa ko je zakasnio sa setvom”.

U ministarstvu poljoprivrede objašnjavaju da se stanje useva preispituje svakih sedam dana. Tvrde – nema ugroženih hektara.

“Oktobarski rokovi setve bez oštećenja , novemabarski blaga oštećenja lisne mase i trebaće im duži rok za oporavak i najvažnije nema slučajeva zamrzavanja useva”, kažu.

Ni Jugoslav, ni Dragoslav se, kažu, nisu čuli s državom. Stručnjaci objašnjavaju da bi ministarstvo moglo da pomogne, ako bi se recimo obratila pažnja na to šta piše u ugovorima koje država sklapa sa osiguravajućim kućama.

“Osiguravaju kompanije ne osiguravaju plastenike a vrlo često se dešava da sneg padne i sruši plastenik pri čemi jedan košta 50 hiljada evra ministarstvo to finansira a ne osigurava”.

Uprkos činjenici da mraz baš dugo traje i da se pšenica sejala kasno i u manjem obimu od uobičajenog, nadležni poručuju – nećemo biti gladni u 2017. godini.

(B92)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar