NAJNOVIJE

Koka araukana nosi plavo – zelena jaja

Mnogo važnije od toga jeste to što su jaja ove južnoameričke rase dva puta hranljivija od drugih rasa kokoši.

Koke koje nose zelena jaja pripadaju rasi „ARAUKANA“ . Ime su dobile po indijanskom plemenu iz južnog dela Čilea. U Evropi se gaje kao ukrasne ptice čije perje obiluje raznovrsnošću boja. Tako je u Nemačkoj priznato 13 različitih kolornih varijeteta ove rase.

Ova rasa živine nema rep, što se pored zelenih jaja, smatra jednom od njenih osnovnih karakteristika. Telesna masa petlića iznosi od 2 do 2,5 kilograma, dok su kokice nešto lakše. U našim klimatskim uslovima koke pronesu posle 6 meseci. Prosečna masa jaja iznosi od 45 do 50 kg.

unnamed-4

Međutim, atraktivna plavo- zelena boja ljuske sama po sebi, ne bi bila interesantna, da za ovu rasu nije karakteristično i to što jaja poseduju gotovo dva puta veću hranljivu vrednost u odnosu na jaja drugih rasa kokoši. Takva jaja obiluju proteinima, amino kiselinama, igljenim hidratima i vitaminima, a sadržaj hilesterola im je vaoma nizak. To je jedan od razloga što su na zapadnoevropskom tržištu jaja araukana rase kokica i dva puta skuplja od ostalih klasa jaja.

Pored navedenih osobina, araukana rasa se odlikuje i izuzetnom prilagodljivošću na sve životne uslove, skromnošću u ishrani, kao i visokom stepenu otpornosti prema bolestima. Za razliku od drugih rasa kokoši, araukana je zadržala sposobnost letenja, pa ima izuzetno razvijene mišiće letače, prvenstveno one na krilima. Koke ove rase nisu agresivne i lako se pripitomljavaju. Bogatstvo boja perja je pravi odmor za oči i užitak za ljubitelje ukrasnih ptica, a jaja – pa treba ih probati!

(MOJE SELOi)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar