NAJNOVIJE

Kada i kako lete mladi golubovi

Let mladih nista posebno ne govori u prvim letovima.U prvim letovima mladi slabo lete, a u narednim godinama se pokažu kao izvrsni letači.

Zato sve više odgajivača izbegava da svoja mlada jata goni na let u godini kada su izvedena, jer iskvare let pri velikim vrućinama Ako  se mladi golubovi teraju u julu i avgustu, sledeće sezone mogu pokazati slabije rezultate.

Takođe, mlade golubove ne bi trebalo preforsirati. Oni su u početku  željni  leta i znaju odlično krenuti, ali to ne znači da su pravi kvalitet.

Savet – mlade golubove treba ujatiti i terati do 7 sati i tako ujaćenu ekipu ostaviti za narednu godinu. Kao stariji godišnjaci ce verovatno pokazati svoju pravu vrednost.

Sve zavisi i od tipa goluba kojeg imate. Ako su ekspolozivni golubovi i odmah počinju da lete ili su malo tvrdji pa im treba duže vremena. Kad krene mitarenje, znate i sami, sa šupljim krilima ne mogu bas pokazati kompletan kvalitet.

A kod tvrdjih golubova je drugačije, jer oni tek počinju da lete kada se izmitare.

A veliki je problem što kreću da se „sile“, guču , pare se …Medjutim, mnogi pogreše i puste starijeg goluba, iskusnog sa mladim pticama.  Mladi znaju da se iskvare .

Naše misljenje je da svako pile koje preleti od 4 do 8 sati treba sačuvati pa ga kao godišnjaka  kompletno proveriti u letu.

(Moje selo)

Tagovi:

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar