NAJNOVIJE

Još jednom o pojava smole na voćkama

Smola se pretežno pojavljuje na koštičavom voću, a naročito na šljivi. Različiti su uzročnici ove pojave – povrede izazvane gradom, kasni prolećni mrazevi, razne  štetočine  i biljne  bolesti, pa i sam čovek  prilikom rezidbe  radi formiranja krune.

Ukoliko se smola pojavi  kao posledica  štetočina ili bolesti, ili je pak nastala pod dejstvom  ljudske aktivnost – može se suzbiti.

Medjutim, kasni prolećn i mrazevi  izazivaju fiziološke poremećaje u biljkama i na taj proces se ne može uticati. Zbog povišenja temperature  tokom proleća  počinje  kretanje sokova u biljkama i u toku noću. Kada nastupi hladno vreme, zaustavlja se kretanje sokova i tečnost u ćelijama grana i grančica i tada biljka mrzne. Stvaranjem leda u biljkama – pucaju ćelije i javlja se smola, uglavnom na zapadnoj i severozapadnoj strani stabla. Oštećenja koja izazivaju kasni prolećni mrazevi mogu se izbeći krečenjem sumporno-krečnom  čorbom ili zavijanjem stabala biljnim ostacima ili slamom.

Smola nastaje i od povreda koje načini grad, kao i od povreda  nastalih rezidbom. Sve povrede posle rezidbe treba premazati kalemarskim voskom.

(Mojeselo)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar