NAJNOVIJE

Francuske guske postale isplativ biznis

SOMBOR – Selo Telečka je nekada, osim po proizvodnji duvana, bilo poznato i po proizvodnji guščjeg mesa i džigerice. Danas su malobrojne porodice koje drže guske, a onih koji u svojim dvorištima imaju i po nekoliko stotina gusaka odavno više nema.

Izuzetak su Monika i Zoltan Varga, mladi bračni koji je odlučio da ostane u selu i gaji guske. Zoltan i Monika su spremni da gaje i do 3.000 gusaka.

– Odlučio sam da obnovim porodičnu tradiciju prekinutu pre nekoliko decenija, ali smo mi zaokružili ceo ciklus proizvodnje. Imamo matično jato, inkubatore, gajimo guske, kjukamo ih i na kraju prodajemo i samo u takvim uslovima se proizvodnja isplati – naglašava Zoltan.

Porodica Varga gaji sive guske francuske rase, koje mogu da teže i do devet kilograma, a matično jato ima 180 komada. Prodaju guščiju džigericu, meso i guščju mast. Da bi se dobila kvalitetna guščja džigerica guske se kljukaju kako se to radilo pre stotinak godina.

Polovinom prošlog veka domaćinstva u Telečkoj dobijala su guske posredstvom seoske zadruge, ali su
bila obavezna da zadruzi predaju džigericu. Stariji meštani pričaju da se tada u svakoj kući jelo samo
guščje meso.

– Ja to radim kao moja baka i mama, a za to treba biti dosta snažan i spretan. Guska se kljuka četiri puta
dnevno tokom četiri nedelje. Ne sme se prekidati, jer onda nema nikakvog efekta. Kod kljukanih gusaka
džigerica je teška i do kilogram, a najveća koju smo imali bila je 1,6 kilograma – objašnjava Zoltan.

– Guske se moraju klati i čerupati ručno jer kada bi se radilo mašinski oštetila bi se džigerica – naglašava
Monika.

Cena kilograma guščije masti je 1.000 dinara, mesa 550 dinara, a džigerice 2.000 dinara. Kupci dolaze iz svih krajeva Bačke i Banata, ali jedino ne sakupljamo perje jer ne možemo u selu da nađemo radnike za čupanje gusaka. Morali smo da odbijemo ponudu japanskog kupca koji je hteo da otkupljuje perje, ali u turnusu po 1.000 kilograma, što je više od onoga što mogu da proizvedu – priča Monika.

Supružnici Varga tvrde da su spremni da prošire proizvodnju, ali je problem prodaja. Kada bi imali sigurno tržište spremni su da gaje i do 3.000 gusaka. Na imanju su otvorili i etno-kuću koja datira iz 18. veka, a njihova želja je da turistima koji dođu u obilazak Telečke i njihove etno-kuće ugoste guščjim specijalitetima.

(Moje selo)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar