NAJNOVIJE

DOKTOR GAJI BODENOVE TIPLERE

Iz  Gostivara (Makedonija)  javio nam se dr Ismaili Dritan i pozvao nas da napravimo reportažu o njemu i makedonskom savezu odgajivača golubova engleskih tiplera. Ujedno nam je poslao i nekoliko zanimljivih podataka .

Kavez u kojima odgaja golubove je veličine  15x4m=60 m2, a sastoji se iz tri dela – za priplod, samice za terače i grupni deo za terače. Kavez je osvetljen za noćni let golubova.

Golubove  je  zavoleo  od malena, sa starošću sedam-osam godina. U početku je gajio pertlove a onda prešao na tiplere. Tiplere gaji od 1999. godine. Prve primerke je nabavio od odgajivača Voje Bugarskog, a zatim od Bobana Brkića, Kinčeča, Glogovca, Kozomare, Dragina… Golubove poreklom od srpskih odgajivača čuvao je do 2008. Godine, kada je otišao u Englesku (Birmingem) i od tamošnjih odgajivača čiji golubovi vode poreklo od čuvenog Džek Bodena. Od ajuspešnijih engleskih odgajivača Mjakl Camplina i Paul Bowdwna kupujem pet-šest pari i oni sada čine genetski osnov moga jata.

Golubove seniore  trenira svaki treći dan, uz  dijetalnu  ječmenu  hranu /werse laga-super dijet/.- Juniore  tera  svaki drugi  dan, takođe uz dijetalnu hranu, kao i seniore.

  • Moje maticno jato je sastavljeno od 10 pari golubova poreklom od odgajivača ( Majk Camplin i Paul Bowden), ali u odvojenim genetskim linijama  –  kaže dr Ismaili. Mladim odgaivačima – početnicima bih preporucio da ne lutaju mnogo, da pitaju iskrene golubare koji su golubovi  najbolji za rad i kako se pripremaju za let.Kada nabavljate ptice,  nabavite od jednog golubara i kasnije uzimajte iste linije koje posedujete za osveženje Nikako od više golubara koji ne drže iste linije .

Da napomenemo da je dr Dritan Ismaili osnivač prvog Tiplerskog društva Makedonije „UTMK“ 2001. godine, koje sada ima više od 500 članova. On je ujedno i predsednik Unije tiplera Makedonije.

(Moje selo)s

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar