NAJNOVIJE

Selo je rešenje za prostojan život

Stefan Živković i njegova supruga Milica iz sela Metovnice kod Bora odlučili su da nastave porodičnu tradiciju i ožive poljoprivrednu proizvodnju.

Stefan je završio elektrotehničku školu u Boru, ali nije mogao na pronađe posao u struci. Zato je odlučio da se posveti poljoprivredi.

„Svidelo mi se da ostanem da živim na selu. Bavim se ratarstvom i stočarstvom. Imam 14 grla krupne stoke, desetak svinja i obrađujem oko 25 hektara zemlje. Imleku dnevno predajem oko 100 litara mleka“, ispričao je Tanjugu Stefan ŽIvković.

Iako su ekonomski uslovi u poljoprivredi sve lošiji, uz veliki rad i odricanje, može da se živi, poručuje Živković.

„Volim to što radim, ali cene su loše. Za godinu dana cena mleka je pala za 10 dinara. Subvencije se ujedno smanjuju, a naši troškovi rastu, tako da sve više treba da se radi da bih imao istu zaradu kao lane“, istakao je Stefan Živković.

„Najveća podrška u poslu mi je supruga, a često mi pomažu i ostali članovi porodice. U vreme sezonskih radova angažujemo i dodatnu radnu snagu“, rekao je mladi poljoprivrednik iz Metovnice.

Selo Metovnica, koje se nalazi na pola puta između Bora i Zaječara, ima oko 1.100 stanovnika. Oni se mahom bave poljoprivredom, dok je manji broj njih poslom vezan za susedne gradove.

(B92)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar