NAJNOVIJE

Bliži se setva pšenice

OVA godina je za poljoprivredne proizvođače sigurno jedna od najtežih koju pamte. Pored suše tome je doprinelo još mnogo faktora koji utiču na poljoprivrednu proizvodnju.

Niski prinosi soje, suncokreta i kukuruza su činjenica na najvećem delu parcela širom Srbije. Međutim, poljoprivreda je težak i nezahvalan posao i bez obzira na sve nedaće, već sada se mora razmišljati o sledećoj godini. Septembar je mesec kada se seje uljana repica koja je sve popularnija kod nas. Međutim, za manje od deset dana ulazimo u najpovoljniji rok za setvu ozimih žitarica. Šta sad posejemo na leto ćemo kositi, zato je bitno napraviti pravi izbor.

Situacija je takva da se pored količine, kod pšenice sve više igra na kartu kvaliteta. Ne bi trebalo da čudi da vrlo brzo, možda baš sledeće sezone, otkup bude na osnovu kvaliteta. Zato je vrlo bitno odabrati visoko kvalitetnu i rodnu sortu. Takvih sorti do sada nije bilo mnogo na tržištu, ali od ove sezone prisutan je Faustus.

To je sorta nemačkog kvaliteta, visokog potencijala rodnosti koja je po svojim osobinama spada u kategoriju poboljšivača. Najbolje rezultate daje kad se poseje u prvoj polovini oktobra jer spada u srednje kasne sorte. Ima veoma dobru otpornost na žutu rđu i poleganje i veoma se dobro bokori. Sadržaj proteina je oko 12,5 odsto, a hektolitar više od 80 kg.

Iako se ove godine prvi put zvanično nalazi na tržištu, višegodišnji ogledi su pokazali da se u lošim uslovima može očekivati prinos od pet do šest tona po hektaru, u dobrim od sedam do devet, a u odličnim uslovima i godinama koje odgovaraju proizvodnji pšenice i više od deset tona po hektaru.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar