NAJNOVIJE

Agrotekstil štiti biljke

JESENjI mrazevi, noći sa nekoliko stepeni u minusu ili čak slabiji sneg, nisu u potpunosti pogubni za novembarsku baštu i povrće koje gajimo.

Jesenji povrtarski usevi su po prirodi otporni na niže temperature. Oštećenja uvek ima, u manjoj ili većoj meri, i time se kvalitet povrća smanjuje, ali nekima hladno vreme i koristi. Čak i ako nema vidnih oštećenja, onda može doći do toga da povrće neće biti pogodno za duže čuvanje u skladištu.

Pripremu za zaštitu povrća ili uzimljavanje treba obaviti što pre. Kupus, kelj, prokelj, brokoli, karfiol, keleraba, raštan su kupusnjače otporne na niske temperature. Za njihovo prekrivanje je najbolji zimski agrotekstil, koji je gusto tkan i ima sposobnost propuštanja vode i vazduha, tako da ne stvara kondenzaciju, a podiže temperaturu i za šest stepeni. Štiti i od hladnog vetra, a donekle i od ledene kiše.

Blitva, spanać, rukola, motovilac, radič, peršun lišćar, relativno su otporni, ali ukoliko potraje hladnoća, lišće po obodima može da izmrzne. Treba ukloniti oštećeno lišće ili cele biljke ako nisu zdrave. Mogu se prekrivati agrilom, koji će ih štititi do neke mere, ali nakon toga najpogodnije je koristiti PVC foliju. Odabir PVC folije (najlon za prekrivanje) nije bitan, kao prilikom izgradnje plastenika. Možemo upotrebiti i običnu građevinsku foliju, naravno prozirnu, ali i već korišćeni najlon ili bilo koji drugi tip providne folije. Potrebno je napraviti konstrukciju (niski tunel ili drvene letve), koje će sprečiti foliju da legne na biljke i time ih ošteti. Ona ne propušta vodu ni vazduh, a vodu kondenzuje sa unutrašnje strane. Biljke treba polivati i provetravati, ukoliko su dani sunčani.

Zelene salate svih tipova, endivije, luk srebrnjak, blitve treba zaštititi malim plastenicima ili niskim tunelima sa PVC folijom, jer tako će sigurno rasti tokom zime.

Korenašice – repe, rotkve, cvekla, šargarepa, paštrnak, celer – možemo dobro malčirati slamom ili piljevinom, mada su one veoma otporne na hladnoću.

Posejani grašak, bob, luk, beli luk možemo malčirati slamom, ali i agril ima veoma dobar efekat i štiti mlade biljke od hladnoće, kao i od štetočina, ptica, zečeva, srna…

Postavljanje niskog tunela preko već postojećih biljaka treba obaviti jednostavnim pobadanjem lukova visine oko 80 centimetara na širinu od jednog metra. Lukovi mogu biti improvizovani, od drveta, savitljive tanje grane, metalne armature, plastične cevi ili namenski napravljeni lukovi. Folija se učvršćuje duž jedne strane ukopavanjem, a s druge strane se pritisne drvenim gredama ili ciglama, da bi se redovno i lako moglo prilaziti radi branja, zalivanja ili provetravanja.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar