NAJNOVIJE

Štetne nuspojave u primeni herbicida

Herbicidi su hemikalije za suzbijanje korova u poljoprivrednim usevima. Oni uglavnom uspešno čiste njive i bašte od korova, ali ponekad mogu da budu i štetni.

Kada? Ako se herbicidi ne razgrade tokom vegatacijske sezone u usevu u kome su upotrebljeni, oni mogu da budu štetni za useve koji slede u plodosmeni. Na nerazgrađene ostatke herbicida najviše su osetljive povrtarske vrste i ukrasno bilje.

Herbicidi se često koriste u kombinacijama (dva ili više) ili za spravljanje tank miks kombinacija. Kombinacije se koriste kako bi se dobila dugotrajna zaštita (tokom cele vegetacije), proširio spektar tretiranih korova i smanjila opasnost od rezidua. Valjani postupak primene opisan (i proveren) u priloženom uputstvu treba poštovati u svakom detalju kako bi se izbegle štete na usevima i uspešno suzbili korovi.

Aditivi ili pomoćna sredstva su materije koje se dodaju herbicidima. Međutim, danas mnogi herbicidi imaju svoje fabrički dodate aditive koji poboljšavaju njihove karakteristike, mešanje i rukovanje.

Problemi kompatibilnosti herbicida po pravilu pojavljuju se u pripremanju tank miks kombinacija kada se osoba koja radi na prskanju ne pridržava priloženih uputstava. Neki najčešći primeri problema s mešanjem herbicida nastaju kada se dva herbicida mešaju pogrešnim redosledom (prvo EC pa WP formulacija), lošim radom ili neuključenim mešačem u rezervoaru prskalice. Kad se sumnja na kvalitetno mešanje više preparata, poželjno je primeniti ogledno mešanje u manjim posudama pre punjenja rezervoara prskalice.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar