NAJNOVIJE

S kakvom vodom vi zalivate useve?

Proizvođači skoro uopšte ne analiziraju vodu iz reka kojom navodnjavaju useve.

Flaše, kese, otvori kanalizacije koji se direktno slivaju u rečno korito, nažalost je česta slika u našoj zemlji. Sankcije ne postoje, baš kao ni inicijativa da se rečna korita očiste. Slika zabrinjavajuća a ipak to ne smeta mnogim poljoprivrednicima da koriste upravo takvu vodu za navodnjavanje useva. Milen Trifunovic ipak nije rizikovao, već je za svoje maline vodu dopremio iz bunara.

Ipak ne može svako da koristi vodu iz bunara, jer je većina njih napušteno, urušeno i zagađeno…Hrabrih koji bi sišli u njega je sve manje, pa tako meštani Male Reke ali i drugih sela u Srbiji, ni ne pokušavaju. A kada bi hteli da urade analizu kvaliteta vode, na teritoriji Kruševca to ne bi imali gde. Barem mi nismo dobili odgovor gde se to može uraditi.

Ministar Ekologije Goran Trivan tvrdi da postoje institutcije koje rade analizu ali ne postoji navika kod poljoprivrednika da to čine.

Sezona navodnjavanja je na izmaku, te stoga svako od poljoprivrednika može da se zapita do sledeće sezone sa kakvom vodom navodnjava useve, koje kasnije iznosi na tržište.

Koje prema rečima ministra ostaju trajno zagađeni štetnim materijama koje su nanete zagađenom vodom. Za početak razmislite o tome da uradite analizu vode, pogotovo one koju koristite iz rečnih tokova. Jer za to imate dovoljno vremena a i prema rečima ministra i institucija.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar