NAJNOVIJE

Priprema vrta za narednu sezonu

ISKLjUČITE zalivanje, poslednji put ošišajte travnjak i očistite kosilicu, posadite lukovice, unesite muškatle i kaktuse, zaštitite ruže i svakodnevno sakupljajte suvo lišće.

Jesen je vreme kada ima najviše radova, ali sledi dugotrajni odmor i uživanje u toploj sobi sa pogledom na uredan vrt koji čeka proleće da ponovo eksplodira u svim bojama.

SKUPLjAJTE LIŠĆE

Lišće koja opada sa drveća treba redovno uklanjati sa staza i poda terase, pre svega zbog vlage. Takođe, lišće treba redovno uklanjati sa trave, zimzelenog žbunja i cvetnih leja. Međutim, ne treba uklanjati sa svih površina. Treba dozvoliti da se formira sloj visine desetak santimetara ispod stabla drveća i žbunja, kao i preko cvetnih leja koje su spremne za zimu. Poželjno je da se lišće nežno grabuljama dovuče na ta mesta, jer je to najbolji način da se polako stvara bogat humus koji će na prirodan način đubriti cvetnice na proleće. Suvo lišće grejaće koren žbunja, lukovice i ostale biljke tokom mrazeva. Naravno, na proleće treba ukloniti sav pokrivač i otkriti lukovice i koren suncu i kiseoniku.

ŠIŠANjE GRANA

Kada na peranama i žbunju lišće počne da žuti znači da počinje stvaranje semena i to je trenutak kada ih treba orezati. Orezivanje je neophodno, jer će se biljka rapidno sušiti i povlačiti u koren. Žbunove treba orezati za četvrtinu njihove veličine, ali sve zavisi od vrste. Za sve žbunove i živu ogradu važi pravilo da suve i oštećene grane moraju redovno da se uklanjaju, seku izboji koji deformišu biljku.

UŠUŠKATI RUŽE

I pre prvog mraza treba prekriti i dobro ušuškati višegodišnje biljke kao što su ruže i ukrasno žbunje. Najbolji pokrivači su vreće od jute. Ovo naročito važi za biljke u blizini listopadnog drveća (javor, hrast ili breza), jer čim opadne lišće, biće direktno izložene jesenjem suncu.

TRAVNjAK

Poslednje košenje travnjaka treba da bude u novembru (na visinu od najmanje pet santimetara) i posle toga redovno treba uklanjati suvo lišće. Jesenja prihrana se toplo preporučuje kako bi bio što otporniji na mraz. Nikako se ne sme koristiti prihrana za rast, jer će travnjak propasti prve noći kada bude minusna temperatura.

LOPATA U RUKE

U jesen se sade lukovice prolećnog cveća, ali i vade lukovice dalija. U zavisnosti od noćnih temperatura vreme je da se unesu muškatle i kaktusi, ali i da se zasade ruže, živa ograda i drveće. Sada se sade i jesenje jednogodišnje biljke kao što su dan i noć (viole) ili erika.

UKRASNA TRAVA

U JESEN se takođe i planira i priprema šta će se u proleće saditi, jer sezona zbog zakasnelih snegova ili lošeg vremena može da bude prilično kratka.

Takođe, ako imate pampas ili neku drugu ukrasnu travu, treba da znate da se ona ne seče u jesen jer jaki mrazevi mogu da oštete biljku. Ukrasna trava biće sasvim lepa sve do prvih hladnoća, a tokom zime samo treba vezati donji deo biljke koji će štititi osnovno stablo od promrzavanja.

(novosti)

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar