NAJNOVIJE

Nemac kupuje selo Jazak

Naime, grupa nemačkih i švajcarskih entuzijasta i investitora odlučila je da u skoro napuštenom, devastiranom seocetu u podnožju Fruške gore otpočne organsku proizvodnju, pre svega organsko stočarstvo, piše portal  Agro smart.

Tu ideju predstavio je na međunarodnoj konferenciji o organskoj proizvodnji održanoj u Privrednoj komori Srbije Georg Švajsfrut, koji je u Nemačkoj uspeo da, razvijajući ovaj vid poljoprivrede, oživi prazna sela. Pilot-projektu u Srbiji podršku će pružiti i Privredna komora Srbije, kažu u Centru za organsku proizvodnju PKS, koji je organizovao ovaj veliki međunarodni skup.

Inicijator ideje, Švajsfurt, sa svojom porodicom je pre tridesetak godina u okolini Minhena u Nemačkoj kupio malo i napušteno seoce, koje je u tom trenutku imalo samo dva stanovnika, i započeo organsko stočarstvo, gajeći pre svega svinje i goveda. Porodica Švajsfurt se generacijski bavi proizvodnjom i preradom mesa i hteli su da svoje znanje i specifičan način prerade, karakterističan za male manufakture, pretoče u izgradnju i preradu klaničnih i preradnih kapaciteta u ovoj ruralnoj sredini, prenose Švajsfurtova iskustva predstavnici Centra za organsku proizvodnju PKS.

Sa razvojem organskog stočarstva i razvojem lokalnih zanata, poput sušenja mesa i prerade u kobasice, pravljenja testenine od lokalnih sirovina, razvila se i potreba za pružanjem turističkih i ugostiteljskih usluga.

Hermansdorfer, kako se zove ovo mesto, trenutno ima šezdeset domaćinstava, koja u njemu proizvode, prerađuju, kuvaju i prodaju, pružaju turističke usluge.

Nakon ovog dobrog primera, Georg je tokom svog putovanja po Srbiji, poželeo da istu praksu primeni i u Srbiji, koja mu se izuzetno dopala, kažu u Centru za organsku proizvodnju. Mesto koje su odabrali je upravo Jazak.

Georg je pre nekog vremena kupio jedno domaćinstvo u selu na kojem trenutno uzgaja kokoške i sa poljoprivrednicima u okolini pokušava da razvije organsko stočarstvo. Celo domaćinstvo će biti otvoreno javnosti i tu će se ubuduće održavati edukativni seminari i pružati ugostiteljske usluge, gde će se prvenstveno služiti lokalno proizvedeni proizvodi.

Pilot-projekat Jazak će se razvijati u narednom periodu, i s obzirom na sveobuhvatnost i cilj projekta, očekuje se da tokom narednih nekoliko decenija dostigne karakter „brata blizanca“ Hermansdorfera iz okoline Minhena, poručuju iz Centra za organsku proizvodnju.

(Moje selo)

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar