NAJNOVIJE

Nemac kupuje selo Jazak

Naime, grupa nemačkih i švajcarskih entuzijasta i investitora odlučila je da u skoro napuštenom, devastiranom seocetu u podnožju Fruške gore otpočne organsku proizvodnju, pre svega organsko stočarstvo, piše portal  Agro smart.

Tu ideju predstavio je na međunarodnoj konferenciji o organskoj proizvodnji održanoj u Privrednoj komori Srbije Georg Švajsfrut, koji je u Nemačkoj uspeo da, razvijajući ovaj vid poljoprivrede, oživi prazna sela. Pilot-projektu u Srbiji podršku će pružiti i Privredna komora Srbije, kažu u Centru za organsku proizvodnju PKS, koji je organizovao ovaj veliki međunarodni skup.

Inicijator ideje, Švajsfurt, sa svojom porodicom je pre tridesetak godina u okolini Minhena u Nemačkoj kupio malo i napušteno seoce, koje je u tom trenutku imalo samo dva stanovnika, i započeo organsko stočarstvo, gajeći pre svega svinje i goveda. Porodica Švajsfurt se generacijski bavi proizvodnjom i preradom mesa i hteli su da svoje znanje i specifičan način prerade, karakterističan za male manufakture, pretoče u izgradnju i preradu klaničnih i preradnih kapaciteta u ovoj ruralnoj sredini, prenose Švajsfurtova iskustva predstavnici Centra za organsku proizvodnju PKS.

Sa razvojem organskog stočarstva i razvojem lokalnih zanata, poput sušenja mesa i prerade u kobasice, pravljenja testenine od lokalnih sirovina, razvila se i potreba za pružanjem turističkih i ugostiteljskih usluga.

Hermansdorfer, kako se zove ovo mesto, trenutno ima šezdeset domaćinstava, koja u njemu proizvode, prerađuju, kuvaju i prodaju, pružaju turističke usluge.

Nakon ovog dobrog primera, Georg je tokom svog putovanja po Srbiji, poželeo da istu praksu primeni i u Srbiji, koja mu se izuzetno dopala, kažu u Centru za organsku proizvodnju. Mesto koje su odabrali je upravo Jazak.

Georg je pre nekog vremena kupio jedno domaćinstvo u selu na kojem trenutno uzgaja kokoške i sa poljoprivrednicima u okolini pokušava da razvije organsko stočarstvo. Celo domaćinstvo će biti otvoreno javnosti i tu će se ubuduće održavati edukativni seminari i pružati ugostiteljske usluge, gde će se prvenstveno služiti lokalno proizvedeni proizvodi.

Pilot-projekat Jazak će se razvijati u narednom periodu, i s obzirom na sveobuhvatnost i cilj projekta, očekuje se da tokom narednih nekoliko decenija dostigne karakter „brata blizanca“ Hermansdorfera iz okoline Minhena, poručuju iz Centra za organsku proizvodnju.

(Moje selo)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar