NAJNOVIJE

KRUŠKE: Krasanka umesto kaluđerke

Druardova maslovka sazreva u prvoj polovini oktobra, plodovi se mogu čuvati više meseci. Nema je mnogo u zasadima kruške, iako poseduje bujno i rodno stablo. Krupnih plodova, pravilnog oblika, rano prorodi i obilno rađa. Kruna je sa oštrim uglovima granjanja i sa nešto kraćim rodnim grančicama. Nema dobar afinitet sa dunjom, kao podlogom.

Kaluđerka je francuska sorta nastala spontano iz semena. Sazreva tokom oktobra. Izuzetne je rodnosti i skromnih uslova za gajenje, ali ostljiva na bakterijsku plamenjaču. Plodovi se dobro i dugo čuvaju. Krasanka je poznata zimska sorta, odličnog je afiniteta i trebalo bi je prvenstveno gajiti na dunji, i to preko posrednika, jer tada ima znatno kvalitetnije plodove i nešto kraći period vegetacije, što značajno doprinosi ranijem i boljem sazrevanju plodova.

bast-kruske5
Plodovi su sa zelenom pokožicom na dugačkim peteljkama. Meso ploda je belo, sočno i topivo. Tokom oktobra obrani plodovi u hladnjačama mogu se čuvati i 6-7 meseci. Male je bujnosti, sa kratkim rodnim drvetom.

Pakams trijumf, čiji je jedan od „roditelja“ sorta viljamovka, ima krupne plodove lepog izgleda koji sazrevaju sredinom oktobra.

(novosti)

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar