NAJNOVIJE

KRUŠKE: Krasanka umesto kaluđerke

Druardova maslovka sazreva u prvoj polovini oktobra, plodovi se mogu čuvati više meseci. Nema je mnogo u zasadima kruške, iako poseduje bujno i rodno stablo. Krupnih plodova, pravilnog oblika, rano prorodi i obilno rađa. Kruna je sa oštrim uglovima granjanja i sa nešto kraćim rodnim grančicama. Nema dobar afinitet sa dunjom, kao podlogom.

Kaluđerka je francuska sorta nastala spontano iz semena. Sazreva tokom oktobra. Izuzetne je rodnosti i skromnih uslova za gajenje, ali ostljiva na bakterijsku plamenjaču. Plodovi se dobro i dugo čuvaju. Krasanka je poznata zimska sorta, odličnog je afiniteta i trebalo bi je prvenstveno gajiti na dunji, i to preko posrednika, jer tada ima znatno kvalitetnije plodove i nešto kraći period vegetacije, što značajno doprinosi ranijem i boljem sazrevanju plodova.

bast-kruske5
Plodovi su sa zelenom pokožicom na dugačkim peteljkama. Meso ploda je belo, sočno i topivo. Tokom oktobra obrani plodovi u hladnjačama mogu se čuvati i 6-7 meseci. Male je bujnosti, sa kratkim rodnim drvetom.

Pakams trijumf, čiji je jedan od „roditelja“ sorta viljamovka, ima krupne plodove lepog izgleda koji sazrevaju sredinom oktobra.

(novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar