NAJNOVIJE

JESENJA SADNJA RUŽA: Ranije cvetanje u proleće

Želju da u svom vrtu imate ruže možete ispuniti sadnjom ovog cveta do polovine novembra ili u proleće, po prestanku mrazeva.

Po savetu naših stručnjaka prednost treba dati jesenjoj sadnji jer period sadnje je duži nego u proleće, a bolji je i prijem sadnica zato što biljke imaju dovoljno vremena da obrazuju korenov sisitem i u proleće rano procvetaju.

Pod pretpostavkom da ste u vrtu za ruže odredili najbolje mesto i da ste pravilno izabrali sadni materijal, možete pristupiti sadnji. Ali, pre toga da vas podsetimo na neke važne postupke :

1. Ako su se žile do sadnje osušile , sadnice treba potopiti u posudu s rastvorom ilovače u vodi, uz dodatak „benlejta“ kao dezinfekcionog sredstva.
2. Pre sadnje koren sadnice se obavezno orezuje. Deblje žile se skraćuju voćarskim makazama na 15-20 cm tako da se napravi kos rez s donje strane žile. Tako orezane žile bolje će nalegati na zemlju.

sadnja-ruza-1

3. Da bi se uspostavila ravnoteža između korena i krune, treba orezati i nadzemni deo. Pri jesenjoj sadnji ruže se orezuju vrlo malo, a tek u proleće izbojci se dobro prekrate, ostavljajući na jačim 3-4 razvijena pupoljka, a na slabijim samo dva okca.
4. Sadnice se sade u rupe veličine 40h40 cm. Sadnice se postavljaju tako da zadebljanje kalema bude posle sadnje 3-5 cm pokriveno zemljom, jer je taj deo osetljiv na mrazeve. Dubina sadnje ruža penjačica može biti još veća, čak i do 15 cm. Ruže stablašice sade se najpliće tako da korenov vrat ostane slobodan.
5. Rupa se do vrha zatrpava zemljom i pažljivo nabije.

sadnja-ruza-2

6. Uulegnuće nastalo sabijanjem zemlje sipa se voda do pune zasićenosti zemljišta oko sadnice.
7. Kad zemljište upije vodu, sadnica se zagrne tako da se stvori humka koja ravnomerno pokriva sve izbojke oko 10 cm. Zagrtanjem tokom zime biljke se štite od izmrzavanja, bolje je ožiljavanje a istovremeno biljka je zaštićena od isušivanja.

(MOJE SELO)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar