NAJNOVIJE

Zamenom starog saća suzbijte moljce na pčelinjaku

Jaja moljca su vrlo otporna na niske temperature, a larve žive 20 do 140 dana zavisno od temperature.

Naime, kad se temperatura spusti ispod 10 stepeni Celzijusa, larve prestaju da se razvijaju, umrtve se i prividno spavaju. U takvom stanju mogu da provedu ponekad i po nekoliko meseci, ali čim vreme otopli one nastave da se normalno razvijaju i uništavaju saće u ramu.
Da biste sprečili pojavu moljaca košnice treba redovno čistiti i obavljati redovnu zamenu starog, pocrnelog i dotrajalog saća. Mnogi pčelari praktikuju da svake godine zamene jednu četvrtinu saća.
Staro saće treba što pre pretopiti u vosak a svu nečistoću iz košnica pažljivo skupiti i spaliti. Ramove s praznim saćem treba čuvati u polunastavcima, odnosno nastavcima i to u zatvorenoj prostoriji koja je suva i promajna. Ramove u nastavcima treba poređati nešto ređe nego u košnici u procesu proizvodnje.
Ako prostorija može da se zatvori onda je treba sumporisati. U tom slučaju uginu svi leptiri, larve i lutke, ali jaja nastave da žive. Ako je temperatura u prostoriji iznad deset stepeni iz jaja će se ispiliti larve, pa zato posle 15 dana sumporisanje treba ponoviti.

Moljci voska su vrlo opasne štetočine koje uništavaju saće. Leptiri moljaca žive samo 12 do 15 dana i za to vreme ženka u trunje koje se nalazi na podnjači košnice ili u pukotine u unutrašnjosti košnice i u delove starog pocrnelog i dotrajalog saća položi 500 do 700 jaja. Posle četiri do 12 dana iz jaja se izlegu veoma pokretljive larve.

Sumporisanje praznog saća može se obaviti i u košnici. Prvo se stavi prazan nastavak pa na njega nastavci, odnosno polunastavci sa praznim saćem. Na poslednjem polunastavku stavi se daska i zatvore se svi otvori. Posudu sa žarom i sumporom treba staviti u prazan polunastavak. Suzbijanje voskovog moljca se obično obavlja u avgustu i septembru kada se skidaju polunastavci i nastavci sa praznim saćem i saće smešta u skladište radi čuvanja.

 

(MOJE SELO)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar