NAJNOVIJE

Gajenje povrća na okućnici

Prostor na okućnicama može se iskoristiti za setvu povrća u cilju njegovog uređenja, a i korist od proizvodnje može biti velika.

Za četvoročlanu porodicu, kako bi se obezbedila dovoljnom količinama povrća, potrebna je površina od dva do četiri ara.

Pre setve potrebno je obraditi zemlju ručno ili motokultivatorom. Nakon pripreme zemljišta pristupa se pravljenju leja. Optimalna širina leje je 120 cm, kako bi se mogla nesmetano pleviti i obrađivati bez gaženja i tabanja zemljišta u njoj. Između leja ostaviti staze širine od 30 do 50 cm za nesmetan prolaz i obavljanje svih potrebnih poslova.

Pre zasnivanja povrtnjaka potrebno je napraviti plan setve. Najpre se seju biljke za čije klijanje i nicanje su potrebne temperature od tri do pet stepeni Celzijusovih, a to su grašak, spanać, salata, crni i beli luk, rotkvice.

Prostor u povrtnjaku može se iskoristiti i za setvu aromatičnog, lekovitog i začinskog bilja. Te biljke mogu se sejati u malim trouglastim lejama ili po ivicama povrtnjaka.

Aromatično bilje (korijander, dragoljub, mirođija, krasuljica, buvač, neven, hajdučka trava i dr.) svojim mirisom privlače brojne insekte, odnosno privlače insekte predatore koji se hrane štetnim insektima, privlače insekte oprašivače, a neki od njih ispuštaju miris (eterična ulja) ili biohemijske supstance koji odbijaju insekte koji mogu naneti velike štete gajenom povrću.

Takođe, preporuka je da se crni luk i šargarepa seju u naizmenične redove, odnosno jedan do dva reda luka i jedan do dva reda šargarepe… Eterična ulja šargarepe odbijaju lukovu muvu, koja nanosi velike štete luku, a eterična ulja luka odbijaju mrkvinu muvu. Na taj način može da se izbegne upotreba sredstava za zaštitu bilja i postigne dobijanje zdravih i zdravstveno bezbednih plodova. Zaštita krompira od krompirove zlatice se može obavljati na taj način što su redove krompira useje ren.

(Novosti)

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar