NAJNOVIJE

Zašto neki travnjaci izgledaju „ćelavo“: MAHOVINA NA TRAVNjAKU

Trudite se oko travnjaka, zalivate i redovno kosite, ali ipak nije privlačan za oko. Na pojedinim mestima se suši, trava je slepljena ili potpuno izostaje. Šta je uzrok tome?

Na senovitim mestima, ispod krošnji listopadnog i četinarskog drveća, trava se teško održava i pored redovnog zalivanja. Tu možete pribeći triku – na takva mesta posadite biljke koje vrlo dobro podnose hladovinu (senku). Neke od tih biljaka sz svima dobro poznate. Bršljan znamo kao biljku puzavicu, ali ona se lako širi i po površini zemlje. Tu su i raznobojne ljubičice koje će zašareniti i namirisati prve prolećne dane.

Zapušten travnjak prouzrokuje mnoge probleme. Može ga napasti korov, mahovina, pa i lišajevi, alge, gljive i druge štetočine i nezvani gosti. Mahovini, inače, treba vrlo malo svetla i biće veoma otporna na sušu. Nema pravi koren, već se za zemlju vezuje pomoću malih rizoida i tako uzima hranu s površine zemlje.

Četiri su osnovna razloga zbog kojih se mahovina pojavljuje na travnjaku – sabijeno zemljište, višag vlage pri površini, hranivima osiromašeno zemljište, prevelika kiselost. Zato, ako je zemlja sabijena treba je unakrsno zagrebati metalnim grabuljama, ili još bolje specijalnim vrtnim viljuškama koje prave vertikalne „ubode“ u zemljištu.

(Moje selo)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar