NAJNOVIJE

Zašto limunu opada lišće?

Stablo limuna odbacuje lišće iz više razloga, ali je najčešći neodgovarajuća podloga na koju je kalemljen. Ako je podloga takozvani ponicirus, limun će tokom zime odbacivati lišće, dok je podloga gorka narandža otporna na zimsko opadanje lišća, ali je zato osetljiva na niske temperature.

Gajenje limuna kao sobne voćke mnogima čini veliko zadovoljstvo, ali i korist. Limun u kući i dvorištu deluje veoma dekorativno, ali za mnoge odgajivače njegova tehnologija uzgoja je nedovoljno poznata. Odgajivači se razočaraju kada u proleće iz kuće treba da iznesu ogolelu krošnju limuna sa koje je opalo lišće. Zašto mu opada lišće?

Limun kalemiti na gorku narandžu, a ne na poncirus (sibirski limun)

Voćarski stručnjaci kažu da lišće opada zbog promene godišnjih doba, neadekvatne svetlosti,  djubrenja i zalivanja, ali je najčešći razlog neodgovarajuća podloga na koju je kalemljen.

„Ako je limun kalemljen na poncirus (takozvani sibirski limun), sa stabla će masovno tokom zime da opada lišće. Međutim, ako se kalemi na gorku narandžu lišće će uspešno vegetirati i zimi. Ali, ako se temperatura u prostoriji spusti na minus tri stepena – i sa ovom podlogom će opadati lišće i plodovi. Posle toga, u narednoj godini stablo će formirati sitno lišće i sitne plodove“,objašnjava Aleksandar Antić, dipl. Inž. voćarstva.

Osetljiv na promaju i česta premeštanja

Lišće limuna opada i ako se stablo sa saksijom često premešta sa mesta na mesto. Veoma je osetljiv na promaju, kao i na bolesti.

„Najopasniji su virusi koji izazivaju pucanje kore oko stabla u vidu prstenova. U tom slučaju prekida se odvod vode i hranljivih sastojaka iz korena u listove. Posledica je opadanje lišća i sušenje stabla. Za stabla koja su napala virusna oboljenja- leka nema, potpuno se osuše za tri-četiri godine“, ističe inž. Antić.

 

 

 

Azot osvežava lišće,a fosfor povećava plodonošenje

Pravilna ishrana (djubrenje) takođe ima veliku ulogu u očuvanju lišća na stablu i formiranju većeg broja plodova. Na osnovu izgleda lišća može se znati da li vaš limun gladuje ili je sit.

Ako je list tamno zelen i izrastao u širinu, znak je da zemlja u saksiji (posudi) ne sadrži dovoljno fosfora. Ovo hranivo  podstiče zametanje mladih plodova limuna. Ako nema dovoljno azota u zemljištu, lišće žuti i počinje da se uvija. Tada se dodaje kompleks složenih đubriva NPK, u kojem je odnos 1:2:3. Po jednom četvorogodišnjem stablu, koje počinje da plodonosi, treba dodati 200 grama ovakvog đubriva u dva-tri navrata“, savetuje inž. Antić.

Zimi limun stavite u osvetljenu prostoriju

Za uspešan uzgoj limuna – stablo je leti napolju (u bašti, na balkonu ilki terasi), a zimi je najbolje da bude smešteno u zastakljenom balkonu gde se temperatura ne spušta ispod pet stepeni Celzijusa.

Najidealnija temperatura prostorije je oko 10 stepeni. Tada lišće neznatno opada, a nema ni novih izdanaka, tako da se limun odmara i priprema za novi vegatacijski ciklus na proleće.U zimskom periodu limun treba zalivati dva-tri puta mesečno. Često i obilno zalivanje uzrokuje masovnije opadanje lišća.

Limun se presađuje svake dve-tri godine u smesu baštenske zemlje, komposta i oštrog peska. Najbolji za gajenje u posudi je vrsta Citrus limon. Cveta cele godine i formira plodove, pa je njegovo stablo veoma dekorativno jer se na njemu  istovremeno nalaze beli cvetovi, mali zeleni i veliki sazreli žuti plodovi.

 

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar