NAJNOVIJE

Zašto je važno rezanje kravljih stopala – PAPAK IZVOR INFEKCIJE!

Papak je važan deo tela (organizma) koji nosi celokupnu telesnu masu krave i neprekidno je izložen štetnim činiocima spoljne sredine.

Papak je deo tela (organizma) koji nosi celokupnu telesnu masu krave i neprekidno je izložen stetnim ciniocima spoljne sredine. Ako znamo da je njena telesna masa najmanje oko 600kg, onda na svaku nogu, odnosno papak dolazi najmanje oko 150kg telesne mase. Ako bi životinja stalno odlagala jednu nogu, težina od 150kg po papku bi se znatno povećala.

 

Savremeno učenje o nezi i lečenju papaka omogućuje pravovremeno i efikasno lečenje, pošto zastareli slučajevi ne dovode uvek do uspešnog izlečenja. Ukupni gubici koji nastaju kao posledica ovog obolenja su veliki i u razvijenim stočarskim zemljama dok su kod nas jos veći. Prema podacima iz literature obolenje papaka u uslovima farmskog držanja javljaju se od 15 do 20% muznih krava, s tim da je deformitet papaka na pojedinim imanjima uočen u preko 50 do 70% slučajeva.

 

Oboleli papci vrlo često su izvor infekcije i takva grlo često imaju upale vimena, zglobova, tetiva i probleme sa sterilitetom. Dokazano je da kod životinja sa zdravim papcima i porođaj teče mnogo lakše. Veoma važan uzročnik za nastajanje obolenja papaka u vezanom sistemu držanja je netrošenje papčane rožine zbog nedostatka kretanja. Rožina papka neprekidno raste (oko 1cm mesešno), odnosno 12cm godišnje ali kako je u uslovima vezanog sistema držanja krave kretanje potpuno uskraćeno, rožina se ne troši pa nastaju prerasli (stajski) papci. Ovaj problem može se uspešno umanjiti ako se redovno (dva puta godišnje) vrši obrezivanje (korektura) papaka.

 

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar