NAJNOVIJE

Vreme je da provetrite svoj travnjak

STIGAO je mart, proleće zvanično uskoro počinje, a isto važi i za radove oko travnjaka. Za početak, u ovom mesecu travnjak treba da provetrite i nađubrite, kako biste podstakli rast trave.

Upravo zagušenost zemlje, to jest nedovoljno kiseonika, jedan je od razloga zbog kojih vaša trava nije tako čvrsta, zelena i sočna, kao što biste želeli. S vremenom se natalože odumrle i odrezane travke koje onemogućavaju kvaliteten dotok vode, hranljivih materija i kiseonika.

U slučaju kada se desi zagušenost zemlje travnjaka, počinje širenje mahovine i korova. Potrebno je travnjak i koren trave provetriti, a to se obavlja grabuljama ili vertikulatorom i aeratorom. Na ovaj način buše se rupe u travnjaku u koje ulazi vazduh i dopire do korena trave. Rupe ćete kasnije da popnite peskom i semenom.

Osim što ga treba provetriti, travnjak treba i prihraniti. Prvo prolećno prihranjivanje trebalo bi da se obavi najkasnije do kraja marta, i to pre sezone kiša, a važno je napomenuti da ne treba preterivati sa đubrivom. Prolećno prihranjivanje pomaže da travnjak brže raste posle duge i hladne zime, da trava povrati lepu zelenu boju i dobije bujniji izgled.

Preporuka je i da se prihranjivanje obavlja po oblačnom vremenu, to jest ujutro ili uveče, da se ne đubri dok je direktno sunce. Ako travnjak nakon toga zalivate, trebaće vam od pet do 10 litara vode po kvadratnom metru.

Rast trave podstiče i košenje, ali to svakako nećete uraditi sada, u martu. Ukoliko ste planirali da dosejavate travnjak jer se oštetio preko zime, sadnju ćete morati da odložite sve dok temperatura zemljišta ne dostigne oko 14 stepeni. Seme će onda brže da proklija a mlade biljke brže će da porastu.

Mnogi nisu sigurni ni kada bi trebalo da prvi put posle zime pokose travnjak. Sačekajte od tri do četiri nedelje i onda kosite samo ako je trava počela da se zeleni, a vlati su visine oko osam santimetara. Tada je pokosite na oko pet santimetara. Kada travu budete kosili treći ili četvrti put i kada bude bila gušća, moći ćete postepeno da je kosite do tri santimetra visine.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar