NAJNOVIJE

Ukras okućnice – Kruške crvenih plodova

Plodova jabuka ima raznih boja, ali i krušaka. Veoma su atraktivni crveni plodovi krušaka sorti – crvena viljamovka i starkrimson. Dovoljno je da u dvorišu posadite sadnicu dve ovih sorata i kada prorode dobićete ukusne plodove koji će privući pažnju savkog posmatrača.

Веома укусне и атрактивне црвене плодове имају сорте „старкримсон“ и „црвена вилијамовка“, које су прилагођене за гајење у нашој земљи. Сорта „старкримсон“ је мутант „клаповке“ коју је пре неколико деценија открио амерички расадничар Старк.

Старкримсон својим атрактивним црвеним и квалитетним плодовима побуђује жељу многих произвођача , а посебно аматера- воћара, да је саде и гаје.

„Старкримсон“ окалемљен на сејанцу дивље крушке касно пророди, тек у петој години, а рађа доста нередевно. Зато га не треба калемити на овој подлози, већ само на дуњу. Али, „Старкримсон „с дуњом нема добар афинитет (подударност). Због тога ову сорту треба калемити преко посредника, обично крушке „калуђерке“.

Као изразито самобесплодна сорта „старкримсон“ је ћудљив и према опрашивачима. Многе сорте крушака које имају одличну клијавост полена, не оплођавају га добро.

Као најбољи опрашивачи за ову сорту су се пказале „шарена јулска“, „жифардова масловка“, рана моретинијева“, „тревушка“, „санта марија“, „гранд шампион“ и друге.

„Старкримсон“ захтева обилно ђубрење, дугу резидбу и обавезно савијање грана. Ако се на све ове појединости обрати пажња, онда ће ова сорта добро и редовно рађати.

Веома је интересантна и сорта „црвена вилијамовка“. Ова сорта је мутант обичне жуте „вилијамовке“. Сазрева у другој половини августа, готово истовремено с обичном „вилијамовком“. Плод је крупан, у просеку 160 грама тежак. Облик плода је правилно крушкаст, а месо сочно, слатко-накиселог укуса и пријатне ароме.

Стабло је средње бујно и има разгранату круну. Цвета у средње позном периоду, а добро је оплођавају сорте „клаповка“, „гранд шампион“ и „пакамс тријумф“. Рађа веома обилно. С дуњом нема добру подударност, па се мора калемити преко посредника као и „старкримсон“.

Оба мутанта који су много слични могу се гајити на окућницама, у првом реду због квалитетних и атрактивно црвених плодова, као и због редовне и обилне родности.

 

 

 

 

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar