NAJNOVIJE

U Srbiji gotovo niko ne osigurava domaće životinje

Kragujevac – Od ukupnog broja domaćih životinja koje se gaje na teritoriji Srbije, svega pet procenata je osigurano polisom osiguranja.

To je dvostruko manje od biljne proizvodnje koja je pokrivena sa 10 do 12 procenata, izjavio je direktor glavne filijale Dunav osiguranja u Kragujevcu Miloš Milosavljević.

Milosavljević je na 15. Šumadijskom sajmu poljoprivrede rekao da stočari često nailaze na probleme u proizvodnji, poput uginuća životinja zbog čega je potrebno raditi na edukaciji i zaštiti proizvodnju od eventualnih gubitaka.

„Kompanija Dunav osiguranje, kao najveća osiguravajuća kuća na tržištu osiguranja i lider u oblasti osiguranja, posebnu pažnju posvećuje agrarnom sektoru na ovom sajmu, tako što pružamo podršku agraru u sektoru osiguranja životinja“ rekao je Milosavljević.

On je naveo da je, međutim, od ukupnog broja životinja na teritoriji Srbije, osigurano samo pet procenata, što čini značajno manji procenat u odnosu na osiguranje biljne proizvodnje koji iznosi od 10 do 12 odsto.

Obzirom da je stočarska proizvodnja zahtevna i traži ozbiljne investicije, i gubici mogu biti veliki, jer se životinje često povrede, razbole, a u nagorem slučaju uginu, objašnjava Milosavljević.

Sve to, dodaje, uzgajivače životinja dovodi do neplaniranih troškova i na kraju do mogućeg potpunog gubitka proizvodnje.

„Zato Dunav osiguranje predlaže svim poljoprivrednim proizvođačima da zaključe polisu osiguranja“, rekao je Milosavljević, precizirajući da predmet osiguranja mogu biti goveda, svinje, živina, ovce, koze, konji, ali i egzotične životinje, u čemu Dunav osiguranje ima iskustvo od 140 godina.

„Kada je reč o rizicima, radi se o osiguranju od nesrećnog slučaja i osiguranju od bolesti. Vlada Republike Srbije regresira registrovana poljoprivredna gazdinstva sa 40 posto od naplaćene premije osiguranja . U tom smislu, vlada utiče na održivi razvoj i profitabilnost stočarske proizvodnje“, dodao je Milosavljević.

Kao primer naveo je osiguranje priplodne krave na 140.000 dinara za period od godinu dana gde premija osiguranja iznosi 9.450 dinara.

„Kada pričamo o tovnim svinjama, za ulaznu težinu od 25 kilograma, a izlaznu od 100 kilograma sa cenom od 160 dinara po kilogramu, premija osiguranja za četiri meseca iznosi 720 dinara“, navodi Milosavljević.

Kada se radi o osiguranju životinja, on ističe da je edukacija poljoprivrednika koju Dunav osiguranje radi tokom cele godine kroz brojne radionice, nužna kako bi se zaštitila proizvodnja.

„Preporučujemo da poljoprivredni proizvođači, stočari, ovo shvate kao jednu neophodnu investiciju u održivi rast i razvoj stočarske proizvodnje, jer u slučaju nepredviđenih dešavanja, mogu neometano da nastave tok proizvodnje“.

Poljoprivredni proizvođač iz sela Bečevica u opštini Knić Branko Spasojević objašnjava da je važno osigurati proizvodnju, jer se mnogo radi i ulaže, a gubici mogu da budu veliki i da znatno utiču na dalji razvoj poljoprivrednog gazdinstva.

On je poručio poljoprivrednicima da osiguraju proizvodnju, životinje i domaćinstva , jer svaka sezona pokazuje da je sve više grada i vremenskih nepogoda koje mogu da unište mukom stečeni imetak.

(b92.net)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar