NAJNOVIJE

Travnjak od zvezdaste mahovine

MAHOVINA koja to nije – najkraće se može opisati ova biljka.

Naime, sagina subulata, zvezdasta ili irska mahovina, zbog niskog rasta i kompaktnog izgleda često se sadi u malim baštama. Potiče sa severa Evrope i odličan je pokrivač tla. Ne traži posebnu negu i veoma se lako širi, pa vrlo brzo formira zimzeleni tepih. Ima male listiće i bele cvetiće, a dostiže visinu od pet santimetara. Ovo je idealna zamena za travnjak, jer joj nije potrebno košenje.

Praktično, jedino što od nege traži je da joj se obezbedi odgovarajuća pozicija. Naime, njoj ne prija sunce, već senka ili polusenka. Ukoliko je na suncu, neće biti toliko zelena i bujna. Treba je saditi u dobro dreniran i vlažno tlo. Pošto ne podnosi sušu, neophodno je redovno zalivanje kako ne bi prestala da se obnavlja i raste.

Zelena boja je fantastična, pa kada lepo buja stvara utisak bajkovitog prizora. Naročito je atraktivna ukoliko se sadi između kamenih ploča za stazu koje, zbog niskog rasta, ne može da prekrije. Varijetet aurea ima listove svetlije nijanse.

Sagina cveta od maja do jula, malim belim cvetovima koji su veoma ljupki. Ukoliko se ne koristi kao travnjak, treba je saditi u prvom redu, ispred svih ostalih biljaka. Drugo mesto može da bude alpinetum, ali na severnijoj strani, kako bi bila u senci.

Kao i većina pokrivača tla i zvezdasta mahovina brzo raste i efikasna je u sprečavanju erozije. Zahvalna je i zato što ne mora da se obnavlja svake godine.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar