NAJNOVIJE

“Suvi vrt” ne traži mnogo vode

SUŠA je veliki problem tokom leta naročito za baštovane koji imaju vrt na južnoj strani i zbog toga još prilikom formiranja vrta treba birati biljke koje uspevaju bez mnogo vode.

U mestima gde su sušni periodi tokom leti česti ne treba razmišljati o travnjaku, nego planirati vrt sa biljkama kojima prija dosta sunca i dobro podnose nedostatak vode. Takođe, ni sistem za navodnjavanje ne može da oporavi biljke kojima ne odgovara previše sunca. Zbog toga treba birati otporne biljke, lake za održavanje i one koje dobro podnose teške uslove.

Jedna od takvih biljaka je akacija ili mimoza. Njoj izuzetno prija sunce i uvek treba da bude na sunčanom mestu, ali problem je zima koju mora da provede u stakleniku. Mimoza je, dakle, idealna za veće posude koje mogu da se pomeraju. Međutim, albicija (poznatija kao roze mimoza) odlično podnosi mraz, pa je dobar izbor za vrt.

Međutim, dekorativni cvetni dren odlično podnosi sunce i mraz. U maju i junu ova biljka će baštovana nagraditi cvetovima, a u jesen zanimljivim jagodičastim plodovima koji se prelep ukras na žbunu. Prilikom sadnje treba birati kiselo zemljište bogato humusom. Odličan je pratilac rododendrona.

Uz mudar odabir biljaka koje podnose sušu može da se formira veoma lep vrt. Obično se počinje oivičavanjem, a lovor višnja je idealna za živu ogradu. Ova biljka ima bujne listove, a ne smeta joj direktno sunce i suva zemlja. I puzavica ajuga neće zameriti ukoliko se ne zaliva često. Sve pampas trave su veoma otporne na sušu i gradske uslove života, a izuzetno su dekorativne. Dobar izbor su i svi varijeteti euforbie.

Periodi suše neće naštetiti većini začinskih biljaka kao što su majčina dušica, lavanda, mirta, timjan ili origano. Naprotiv, miris iz njihovih listova biće još intenzivniji.

I dren je dobar izbor, a jedina mana je što treba da se redovno orezuje kako bi se oblikovao. I crveni ruj i katalpa koji se zasade u hranljivom zemljištu mogu da budu centralna figura vrta koji je leti na udaru suše, a zimi pokriven mrazom.

I nebeskom bambusu (nandina domestika) prija sunce i gradski način života.

Od cvetnica treba birati karanfil koji tokom sušnih perioda miriše lepše nego tokom kišnih dana.

Od ukrasnih biljaka jedna od najotpornijih na sušu je malva ili slet, a ima roze cvetove i raste gromoliko. Mnogo vode nije neophodno ni sedumu, kao ni čuvarkući. Ove biljke češće propadaju kada se previše zalivaju nego kada rastu u suvoj zemlji.

Destuka glauka pripada redu niskih biljaka koje izgledaju poput loptica, a pošto su listovi plave boje odlični su za kontrast u vrtu.

Odličan izbor je i senecio cinerarija, jer sa belim listovima i žutim cvetovima daje dodatne nijanse “suvom vrtu”. Pošto cinerarija raste u obliku žbuna, niža vrsta srebrnih listova su zekine uši. Njima, takođe, nije neophodno mnogo vode, a mogu da rastu u svim uslovima. Zekine uši se koriste za oivičavanje leja, a najlepše izgledaju kada su u grupi.

Pošto svaka vrta kompozicija treba da ima i visoku biljku koja će dominirati rondelom ili lejom, kordilina je dobar izbor. Ova biljka oštrih listova izgleda kao palma, može da dostigne veliku visinu, ali i da se gaji u posudi. Traži umereno zalivanje. Takođe, nolina je prilagođena pustinjskom načinu života. Naziva se i slonovo stopalo, jer je stablo prošireno u osnovi. U našim uslovima zimu provodi u sobi, a ne smeta joj ni centralno grejanje, a ni leti sunce koje odlično podnosi. Takva je i juka kojoj prijaju naša leta.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar