NAJNOVIJE

Šta treba znati pri sadnji trešanja: NOVE SORTE UZ OPRAŠIVAČE

Zbog problema koji mogu nastati u vreme zime, kao i u vreme cvetanja, savetuje se podizanje zasada trešanja sa većim brojem sorti, jer iako samooplodne sorte mogu da se gaje u čistim jednosortnim zasadima, i one bolje rađaju ako su im u „komšiluku“ sorte oprašivači ili je u zasadu zastupljeno više sorti.

Takođe treba obratiti pažnju da u zasadu budu prisutne i sorte ranijeg vremena zrenja, jer one redovno postižu višu cenu na tržištu. Ipak, unapred treba znati da ovakve sorte imaju sitnije plodove i često manju rodnost.

Postoji i veliki broj dobrih novih sorti koje svojim osobinama zaslužuju da se nađu u novopodignutim zasadima (Erli lori, Karmen, Grejs star, Blek star, Sanberst, Regina, Kordia, Ferovija).

Za sada najčešće podloge za trešnju u našim zasadima su sejanci divlje trešnje i magriva, a podloge manje bujnosti poput Gizele 5 i Gizele 6 zahtevaju postavljanje naslona, navodnjavanje, kao i oštriju rezidbu da ne bi došlo do prerođavanja stabala.

Izbor podloge treba prilagoditi osobinama zemljišta pa se tako, na primer, na suvim i krečnim zemljištima najbolje pokazala magriva kao podloga, ali sa druge strane ova podloga je veoma osetljiva na zabarivanje zemljišta. Dominantan uzgojni oblik za trešnju kod nas je poboljšana piramidalna krošnja.

(novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar