NAJNOVIJE

Šta posaditi na severnoj strani okućnice

VRT ili balkon okrenut ka severu najčešće nema dovoljno svetla i mnogi odustaju od gajenja biljka ne znajući da mnoge ne podnose sunce i prija im senovit položaj.

Takve su, recimo, muškatle. Iako ovom cveću prija svetlo, ni malo im ne odgovara direktno sunce, jer listovi dobijaju opekotine. Muškatle uživaju u senovitom prostoru terasa, balkona, prozora, vrtova. Idealna temperatura za ovu biljku je do 27 stepeni, pa je podnevni hlad koji pruža severna strana odličan položaj. Zalivaju se umereno, ali im je potrebna vlaga da listovi ne bi uvenuli. Muškatle je uvek bolje gajiti u manjim saksijama.

Od ostalog saksijskog cveća koje vole senku mogu se posaditi lepi jova, begonija i sve vrste lukovica.

Bršljen važi za otpornu biljku, ali nikada se neće proširiti na neprestano osunčanom prostoru kao što može u senci. Ovo je odličan pokrivač tla i puzavica. Isto važi i za šimšir i hortenziju koji će u senci stvoriti lepu ogradu, a na suncu će se sušiti. Rododendroni, lovor višnja, iberis, devojačko srce, čuvarkuća i mnogim drugim biljkama prija senka.

Pre nego što se nešto posadi u baštu koja se nalazi na severnoj strani uvek prvo treba dobro prekopati, izriljati, usitniti i izgrabuljati. Kada je zemlja glinovita mora da se popravi sastav (peskom i humusom) ili se biraju biljke koje podnose kada se zadržava voda.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar