NAJNOVIJE

Sada se sade lale

LALE, zumbuli, narcisi, krokusi i šafran sade se u jesen, ali to treba uraditi što pre, dok je još lepo vreme, jer je to jedan od preduslova da lepo cvetaju.

Jesenje lukovice sade se u jesen i sada je pravi trenutak da se izvade iz špaiza ili podruma, provere da li imaju oštećenja i posade u vrtu. Treba odabrati sunčano mesto i rastresitu zemlju, jer dobro drenirano tlo je važno kako ne bi lukovice istrulile. Takođe, sunčana pozicija garantuje da će procvetati u proleće. Zemlja se prvo prekopa, rasturi đubrivo (ne i stajnjak), zemlja isitni i izgrabulja.

Sve lukovice se prvo dobro provere, a sade na sličan način. Rupe za lukovice mogu se praviti specijalnim aparatom „sadilac“, ali i kašikom. U rupu može da se doda kompleksno đubrivo, ali ne i stajnjak. Daleko je korisnije u svaku rupu staviti sloj peska ili sitnog šljunka, pa onda lukovicu. Prvo se naprave sve rupe, pa tek onda postavljaju lukovice. Vrh treba okrenuti ka gore. Kada se pokriju zemljom, obavezno ih treba zaliti da bi se uklonio vazdušni džep. Na kraju se pokrivaju malčem, borovim iglicama, lišćem ili slamom. Tako će biti zaštićene od smrzavanja, ali i od fizičkih povreda, jer je jasno gde se nalaze.

Lale se sade na dubini od deset centimetara, odnosno sve lukovice se polažu u dubinu duplo veću od nje same. Razmak takođe treba da bude dvostruka širina.

Mali broj lukovice se uvek sadi u grupi. Ne bi trebalo saditi manje od deset do petnaest lukovica. Niže lukovice, poput zumbula, sade se kraj ivice leje ili u prvi red, a visoke iza ili pored ograde. Ukoliko se pravi linija od lala, najbolje je napraviti dve trake, jer postoji mogućnost da neka lukovica ne procveta. Krokusi najlepše izgledaju posađeni ravnomerno u travnjaku.

Grupa manjih lukovica može da se posadi i u specijalnu plastičnu korpu, u proleće izvadi i prenese u baštu.

Do decembra se sade: lale, krokusi, narcisi, zumbuli, alijum, irisi, frezije i amarilisi. Prolećne lukovice sade se od februara do maja i cvetaju do kasne jeseni: dalije, begonije, ljiljani, kale, gladiole, amarilisi, kane, frezije, ranunkule.

SAKSIJE I VAZE

NEKE lukovičaste biljke, poput zumbula, mogu da se gaje u saksijama na prozorskoj dasci, a lale i narcisi moraju da se sade na većoj dubini, pa je bolje odabrati žardinjeru i grupisati ih. Posude moraju biti zaštićene tokom zime.

Postoje i hlađene lukovice koje su spremne da procvetaju u zimu i gaje se tako što se stave u specijalne staklene vaze pune vode. Lukovica je samo donjim delom u dodiru sa vodom koja se povremeno doliva, a vaze se čuvaju pored prozora.

(Novosti)

Tagovi:

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar