NAJNOVIJE

REČ STRUČNjAKA: Pomozite biljkama da uspešno prezime

Priprema biljaka za prezimljavanje u vrtu, ali i u zatvorenom prostoru, nikada nije jednostavna, pa je preporučljivo da im se pomogne primenom biostimulativnih supstanci.

Biljke najviše zimi mogu da stradaju od mraza. Za biljke u vrtu često se kaže „da im u borbi sa zimom i mrazom mi ne možemo pomoći“, ali to nije sasvim tačno. Pomoć je, naravno, u pokrivanju i „ušuškavanju“ biljaka, ali i primenom biostimulatora Epin ekstra. Sa ovim biostimulatorom biljke možemo da pripremimo za borbu sa mrazom na fiziološkom nivou (na nivou ćelije).

Kada se najave prvi mrazevi, biljke treba isprskati sa stimulatorom Epin ekstra u količini 5 ml/10l vode. Poželjno je primeniti ga kada je temperatura oko 7 stepeni C, jer tada najbolje priprema biljku za hladnoću – procesi u biljci se usporavaju, ali biljka još uvek „radi“ i može da sintetiše zaštitne proteine, šećere i druge supstance.

Pored ove pripreme, u toku jeseni je poželjno da se bar jednom biljke isprskaju i sa biostimulatorom Cirkon u količini 3 ml/10l vode. Njega je najbolje primeniti zajedno sa đubrivom Ferovit (15-20ml/10l vode), koje sadrži veliku količinu helatnog gvožđa, a koje je biljci u jesen veoma važno jer ga teško usvaja iz zemljišta.

Takođe, za „dobru zimsku kondiciju“ poželjno je dodati i druge makroelemente, kao na primer helatno đubrivo Citovit (15ml/10l vode). Ova trojna kombinacija se može uraditi folijarno ili zalivanjem, a prava je „energetska bomba“ i dobra prirodna zaštita od bolesti. Ukoliko gajimo osetljivije biljke, umesto Cirkona treba primeniti biostimulator Domocvet koji sadrži iste aktivne materije, ali je „finije“ formulacije, pa ga neke nežnije biljke više vole.

Tokom zime, a posebno početkom proleća, videćemo koliko smo biljke, posebno baštenske, dobro pripremili za zimski period. Ako im pomognemo, biljke će nam svojom lepotom sve višestruko vratiti u toku proleća i leta. A ako želimo da prirodom pomažemo njihovu lepotu, onda su biostimulatori pravo rešenje. Više saveta o pripremi biljaka za zimu na broj telefona – 064/307-4016.

dr Dragana Marisavljević, Ekoplant

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar