NAJNOVIJE

PROVERA KVALITETA SILAŽE – Kada su boja i miris sumnjivi?

Silaža je, pored sena, glavna stočna hrana preživara u zimskom periodu. Međutim, kvalitet silaže za ishranu stoke itekako može da bude problematičan. Kako se određuje kvalitet silaže? Određuje se na osnovu: organoleptičke ocene (ukus, boja i miris) i hemijskih analiza.

Dobra silaža ima usitnjenu strukturu. Kada se u nju bolje pogleda, vide se delovi lišća i stabljika i raspoznaju biljke od kojih je spravljena.Kvalitetna silaža ima prijatan miris koji podseća na alkoholno vrenje ili na svež hleb sa kvascem, na suvo voće, kisele krastavce i tome slično.

Boja dobre silaže zavisi od vrste biljaka od koje je spremljena a obično je žuto-zelena ili zelenkasto-žuta. Sočna je, ali ne pušta sok kada se stegne ušaci.
Dobra silaža podvrgnuta hemijskim analizama treba da ima:-stepen kiselosti (pH=3,8/4,2),preko 0,30 hranjivih jedinica i -1,4% svarljivih sirovih proteina
Neispravna-loša silaža poznaje se po neugodnom zadahu, po mrkoj ili crnoj boji, a kada se stegne u šaci ona je ljigava. Silaža sa ovakvim osobinama nije za ishranu i ne sme se davati kravama i ostalim životinjama.

UZORAK

Prilikom uzimanja uzoraka silaže za analizu kvaliteta, gornji sloj silirane mase uvek treba odbaciti I iz unutrašnjosti I sa više mesta pažljivo uzeti ukupno oko kilogram silaže, staviti je u crnu najlon kesu I dobro zatvoriti

Pošto je silaža veoma kvarljiva, treba je odmah transportovati do laboratorije. Dakle, u toku istog dana kada je uzorak uzet mora se odneti na analizu, jer dužim stajanjem gubi na kvalitetu.

KISELOST

Povećana ili smanjena kiselost silaže može da dovede do težih poremećaja varenja kod životinja koje je konzumiraju. Kiselost silaže se može jednostavno odrediti pomoću takozvanog indikatorskog papirića koji u dodiru sa silažom menja boju I svaka boja ima u tabeli svoju Ph vrednost.

Ph vrednost dobre kiselosti silaže je između 3,5 I 4,2. Ispod ili iznad ovih vrednosti silaža je loša I obavezno treba konsultovati stručnjake koji će proceniti da li takvu silažu davati stoci.

 

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar