NAJNOVIJE

OTVARA SE PRVA DIGITALNA FARMA U SRBIJI I REGIONU: Pametnim telefonom do rekordnog roda!

Srbija prvi put u istoriji dobija svoju „digitalnu farmu“! I to u utorak, u Krivaji pored Bačke Topole, a svečano će je otvoriti premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ujedno, to će biti prva takva farma u celom regionu, a cilj je da se premosti jaz između nauke i poljoprivrednika, i to direktno – na njivi! Naravno, ideja je da se na taj način dobiju i bolji i veći prinosi.

Kako „Alo!“ saznaje, poljoprivrednim proizvođačima biće omogućeno da putem svog pametnog telefona ili računara prate, na primer, vlažnost zemljišta i lista biljke, trenutne potrebe biljaka za azotom, rano otkrivanje bolesti zasada, rast zasađenih kultura, prenos informacija sa njiva do servera…

Kako je nastala „digitalna farma“?

Kako „Alo!“ saznaje, Institut „Biosens“, evropski centar naučne izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede i bezbednosti hrane, a u okviru projekta „Antares“, koji zajednički finansiraju EU i Vlada Srbije, osmislio je „digitalnu farmu“ kao mesto na kojem će inovativne tehnologije biti implementirane u stvarnom proizvodnom okruženju – na njivi.

Vladimir Crnojević da Instituta „Biosens“, koji je osmislio „digitalnu farmu“, objašnjava za „Alo!“ da se u utorak otvara prva u nizu digitalnih farmi planiranih za narednih nekoliko godina.

– Poljoprivreda će u narednom periodu proći kroz veliku transformaciju zbog upliva informacionih tehnologija. Praktično će se svi segmenti poljoprivredne proizvodnje digitalizovati, odnosno postaće izvori podataka na osnovu kojih će se upravljati poljoprivredom. Otvaranje takve farme je prvi korak da poljoprivrednici na stvarnom primeru vide šta znači slika iz satelita, iz drona, šta znače senzori, pametne mašine i roboti i šta će nam to doneti u narednom periodu – objašnjava naš sagovornik.

Šta čini „digitalnu farmu“

– senzori vlažnosti zemljišta i lista

– senzori za detekciju potrebe biljaka za azotom

– sonde za elektromagnetnu provodljivost zemljišta

– rano otkrivanje bolesti biljaka, detekcija modrica na plodovima

– dronovi – mapiranje terena, praćenje rasta kultura, detekcija bolesti i korova

– inteligentni roboti za poljoprivredu

– prenos informacija sa njive do servera

Prema njegovim rečima, to ne znači da će na taj način biti sprečeno da vremenske nepogode kao što su grad i jako nevreme ubiju letinu, kao što se to dešava svake godine.

– Moći će da se na nedvosmislen način utvrdi da li postoji šteta, kolika je, ali i kako da poljoprivrednici na pravi način osiguraju svoje useve – kaže Crnojević, dodajući da će za funkcionisanje celog sistema „digitalne farme“ poljoprivrednicima biti neophodan samo pametni mobilni telefon.

Radovan Kerkez, poljoprivrednik iz Miletićeva kod Plandišta, već je imao prilike da isproba kako „digitalna farma“ funkcioniše:

– Koristim je eksperimentalno. Besplatna je i – odlična! Sažeta je i na srpskom jeziku. Svi mogu da je razumeju. U potpunosti imate sve u evidenciji – šta ste na njivi radili, kada, kako i koliko vas je to koštalo. Sve beležite. Od početka obrade zemljišta do skidanja useva sa njive. Prvo se beleži parcela, tip zemljišta, da li se radi o vlasniku zemlje ili o zakupcu. Takođe, tu su i sve informacije o obradi zemljišta – oranje, pripreme, setve, hemijsko tretiranje – priča on i dodaje da to mnogo olakšava posao jer uz sve to imate i satelitsko snimanje svoje zemlje, a na snimcima možete da vidite u kakvom su stanju usevi.

(alo!)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar