NAJNOVIJE

Odaberite tuju za živu ogradu

Kao i mnoge zimzelene biljke i tuja ima mnoštvo oblika. Za sadnju živih ograda pogodne su Pyramidalis Compacta i Rosenthalii nešto tamnije zelene boje i sporijeg rasta.

Obe su vrlo zgusnutog rasta. Za ograde se uzimaju sadnice visine najmanje 50 cm, a sade se na razmaku od 70  do 100 cm jedna od druge. Da se postigne rast u širinu, mogu se pincirati (prekratiti) vršni izboji.
Brojem  posađenih primeraka na našim okućanicama, vikendicama i u parkovima, rod tuja zauzima značajno mesto u hortikulturi uopšte. Za sadnju živihograda pogodna je Thuja occidentalis „Pyramidalis Compacta“, Thuja occidentalis „Rosenthalii“ nešto tamnije zelene boje i sporijeg rasta. Obe su vrlo zgusnutog rasta.

tuja-sl-1

Ove sorte dobro podnose prekraćivanje pa se ograda može oblikovati na željeni način. Ipak treba biti obazriv sa prekraćivanjem. Tuja se ne sme prekraćivati kao na primer Ligustrum, već se moraju prekraćivati spoljašnji porasti koji štrče i kvare željeni oblik. Ako se previše zaseče drvo, tuja neće imati nove poraste, što kasnije dovodi do ogoljavanja stabla.

Reže se leti posle završetka porasta mladara. Uspravna soliterna stabla, po pravilu, uopšte ne treba rezati. Ona stvaraju tako gust sklop,  da nije potrebna nikakva intervencija makazama.

Kao i mnoge zimzelene biljke i tuja ima mnoštvo oblika. U svetu se puno radi na selekciji zanimljivih oblika. Zanimljive su i Thuja occidentalis „Globosa“, svetlozeleni kuglasti patuljasti oblik. Litlle Gem je još pljosnatijeg rasta i otporan na zimu. Rheingold je loptastog oblika. Ova sorta je leti zlatnožuta, a zimi nešto tamnije boje. Za male vrtove preporučuje se Thuja occidentalis „Tiny Tim“.

(Moje selo)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar