NAJNOVIJE

Novi život za stare voćke – Kako podmladiti jabuke?

Podmlađivanje jabuke je skraćivanje grana u kruni (krošnji). Svrha podmlađivanja je u tome da se odstrane delovi krune i da se iz spavajućih i adventivnih pupoljaka podstakne porast novih grana.

Први услов за успешно подмлађивање јабуке јесте да се воћка налази на дубоком и плодном земљишту,да је бујна и да су јој корен и дебло здрави.

Подмлађивање треба да се обави у току дубоког зимског одмора у децембру или јануару.Од бујности, оголелости и оштећења грана зависи јачина подмлађивања. Слабије подмлађивање (скраћивање вођице и рамених грана за 1/3 дужине) изводи се када су стабла јабуке изнурена од прекомерног рода, а основне гране добиле висећи положај. Подмлађивање средњег интензитета (скраћивање грана за 1/3 до 2/3 дужине) обавља се када су гране јаче оштећене услед града, снега, олује и терета рода.Јако подмлађивање (скраћивање грана за 2/3 дужине) изводи се када жели да се обнови круна јабуке оштећена мразом. Та мера обавља се тек у другој години после мраза.

При подмлађивању треба вођицу и рамене гране скратити до неке погодне бочне гране која ће да преузме улогу продужнице.Скелет круне после подмлађивања треба да подсећа на кров на кући (угао од 100-110 °Ц).

Боље је оставити при подмлађивању мањи број умерено развијених грана него више слабих.

Дебеле рамене гране се најпре тестером зарежу са доње стране до 1/4 пречника гране, а затим одсецају одозго. Пресеци треба да буду што мањи, да се загладе оштрим кресачем и премажу калем-воском или битуменом.

Јако подмлађивање обично се изводи једанпут у току живота јабуке, а слабија могу да се обаве више пута.

Нега подмлађених јабука састоји се у кречењу дебла и рамених грана, ђубрењу органским и комплексним минералним ђубривима, одржавању земљишта у стању јаловог угара, редовној заштити од проузроковача болести, штеточина и корова и правилном орезивању круне која се обнавља.

 

 

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar