NAJNOVIJE

Laka sadnja ribanca

Gotovo sve proizvedene glavice kasnog kupusa se upotrebljavaju za kiseljenje. Ako i vi u vašoj bašti rasadite kupus, nećete morati na jesen da ga kupujete na pijaci.

Za uspešnu proizvodnju neophodan je kvalitetan rasad. A on se proizvodi u hladnim lejama, setvom semena polovinom juna.

Za mesec dana dobija se rasad sa 4-6 listova na struku i sa razvijenim korenovim sistemom. Žilice na korenu moraju biti sačuvane prilikom vađenja rasada. Podrivene sadnice ašovom pažljivo izvući iz zemlje i složiti u gajbice sa mokrom slamom, koja čuva i osvežava žilice.

Rasad treba izvaditi iz leje dan pre sadnje, jer će se tako lakše i uspešnije rimiti. Sutradan se sadi u baštu ili njivu. Biljke se sade dublje nego u leji i oko njih se dobro sabije zemlja. Razmak sadnje je 50 cm u redu i 60 do 70 cm između redova. Sa ovim razmakom po hektaru staje od 28.000 do 30.000 biljaka. Po rasađivanju, biljke odmah zaliti, a sledeće zalivanje je za tri do pet dana. U narednih deset dana novim biljkama treba popuniti prazna mesta gde se biljke nisu primile.

Kasni kupus se u toku vegetacije zaliva oko 10 puta svakih desetak dana. Međutim, krajem jula i u avgustu temperature prelaze 30 stepeni i ukoliko je zalivanje ređe i nedovoljno – formiraju se sitnije biljke sa mnogo listova rozete i dugom kočanjkom. Suprotno ovome, ako se pri visokim temperaturama preobilno zaliva formiraju se velike biljke sa rastresitom (nezavijenom) glavicom.

Međuredni prostor se kultivira radi suzbijanja korova i provetravanja zemljišta. Naravno, preventivno treba suzbijati bolesti, a odmah po pojavi štetočina oprskati biljke, o čemu ćemo pisati u narednim izdanjima dodatka „Kuća, bašta i dvorište“.

SORTE

U našoj zemlji za jesenju sadnju se najviše gaje domaće sorte kupusa – orion, srpski melez i futoški beli. Za ranu proizvodnju upotrebljavaju se rodni inostrani hibridi, dok se u poslednje vreme sve više sadi kupus sa crvenim glavicama, uglavnom za svežu potrošnju, ali i za kiseljenje. Od kasnih sorti – tražen je holandski crveni, koji u sebi sadrži pigment antocijan.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar