NAJNOVIJE

KRUŠKA ABBE FETEL: Veoma bujno rađa, ali se i lako čuva

KRUŠKA Abbe Fetel je francuska sorta i trenutno je jedna od vodećih sorti kruške u Srbiji. Sazreva u drugoj polovini septembra – (+30 dana u odnosu na viljamovku).

Stablo je srednje bujno, sa srednje razvijenom krunom. Sa dunjom ima vrlo dobar afinitet. Pogodna je za sve oblike krune i sisteme gajenja. Odgovaraju joj plodnija zemljišta (sa većim sadržajem humusa), kao i jaka (preporuka kratka rezidba na pet rodnih pupoljka) i intenzivna rezidba. Cveta srednje pozno, istovremeno sa viljamovkom. Dobar je oprašivač za mnoge sorte krušaka (boskova bočica, vilijamovka, junska lepotica, krasanka, rana moretinijeva, crvena viljamovka i dr.), dok nju dobro oprašuju (boskova bočica, viljamovka, krasanka, pakhams trijumf, rana moretinijeva, hardijeva maslovka, konferans i dr).

Fetelova je vrlo rodna kruška. Prorodi u trećoj godini i rađa redovno i obilno. Po rodnosti je slična boskovoj bočici. Ona je izrazito jesenja sorta kruške. Plod je srednje krupan do krupan, prosečne težine oko 190 grama. Kod nje se ispoljava i partenokarpno obrazovanje plodova.

Plod je atraktivnog izgleda, izduženo – kruškast, zbog čega se teško pakuje. Po površini je često neravan, pa čak i gukast, naročito u delu ka čašici. Čašica je srednje velika i poluotvorena. Smeštena je u plitkom do srednje dubokom i prilično širokom udubljenju. Peteljka je prosečno dugačka oko dva centimetara. Ona je zdepasta, mesnata i najčešće direktno prelazi u plod. Pokožica je tanka, glatka i sjajna, osnovne boje zelenkasto žute dok je boja prevlake slamastožuta. Oko peteljke i u donjem delu ploda prevlaka je mestimično prožeta rđastim flekama koje predstavljaju karakteristiku ove sorte. Meso ploda je beličasto-žućkasto, meko, sočno, osrednje topljivo i slatko – nakiselog ukusa.

Mogućnost čuvanja je vrlo dobra. Na vreme ubrana u običnim skladištima čuva se do mesec dana, a u hladnjačama četiri do pet meseci. U ukupnoj godišnjoj proizvodnji kruške u EU, posmatrano kroz zastupljeni sortiment, sorta fetelova je u samom vrhu (2011. godine bila je na drugom mestu u ukupnoj proizvodnji iza konferansa, a ispred viljamovke). U Italiji je vodeća sorta.

Mr dipl. ing. Nebojša Mladenović

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar