NAJNOVIJE

Koliko se isplati uzgoj maka – Nema pite bez „makovnjače“!

Mak je jednogodišnja biljka koja se seje u jesen ili proleće, a kod nas se uglavnom koristi za spravljanje kolača, odnosno čuvene pite makovnjače.

Mak je ne samo uljana već i vrlo važna lekovita biljka – ali se kod nas slabo gaji. Njegove suve čaure se koristi za dobijanje morfijuma i drugih alkaloida potrebnih za izradu raznih lekova.Morfijum je najvažniji alkaloid,služi za ublažavanje bolova,smirenje nerava,za nesanicu…Estrahuje se od mlečnog soka biljaka,Zato se koriste forme maka bogate mlečnim sokom poznatim kao opijumski mak. Za lekovito dejstvo mora se koristiti u malim dozama,npr.0,001 g.smrtno deluje kod dece. Zato se kao lek mora koristiti u jako malim dozama.

 

Mak vodi poreklo iz Male Azije. To je jednogodišnja biljka slabo razvijenog i plitkog korena.Stablo je vertikalno,glatko,okruglo i vrlo krhko, visine do 1,5 m. pri vrhu se grana

 

Plod je čaura a u čauri ima na hiljade semenki težine 3,5-8 g.U zavisnosti od klimatskih uslova gaji se kao ozima ili jara forma. Vrlo je osetljiv na niske temperature, na -6 već izmrzava.

Gajenje – Mak dobro uspeva na nezakorovljenom,dobro strukturnom zemljištu. Nepodnosi zemljišta izložena vetru, slana, teška. Mora se gajiti u plodoredu i na jedno mesto dolazi tek posle 3-4 god. Dobri predusevu su grahorica,rani krompir. Dobar je predusev za ozima žita.

 

Osnovna duboka obrada ide u jesen i do setve se mora više puta kultivirati i uništavati korovi kako bi bilo zemljište čisto i ravno bilo pre setve.

 

Đubrenje – se vrši stajnjakom pod osnovnu obradu i P I K,i to 40-60 kg/h N,50-60 kg/h fosfora i 30-40 kg/h kalijuma. Prihrana se vrši Azotom.

 

Setva – se vrši krajem septembra i početkom oktobra a u proleće kad i jara strna žita.Seje se širokoredo,i najbolje je 10-12 biljaka po metru kvadratnom, odnosno 50-60 cm.međ. razmak. Količina semena je 4-5kg/h i pošto je sitno meša se sa peskom. Dubina setve je 1-2 cm. Posle setve treba povaljati i okopati kad nikne.

 

Žetva – u vreme tehničke zrelosti kad ima najviše opijuma, odnosno kad čaure menjaju boju od plavičasto zelene u sivkastu.Sirovi opijum se dobija zasecanjem čaura i to treba raditi izjutra jer posle smolasta masa sirovog opijuma postaje lepljiva.

 

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar