NAJNOVIJE

Ko će da mi zaliva biljke kad odem na odmor?

Tokom letnjih meseci, zbog visokih temperatura, biljke koje gajimo u posudama ili u vrtu troše mnogo više vode. Redovno zalivanje podrazumeva čak i svakodnevno dodavanje vode, pa zalivanje biljaka može predstavljati neželjenu obavezu koja odnosi suviše slobodnog vremena. Pravi problem predstavlja kada odemo na godišnji odmor, koji nekada traje i dve do tri nedelje. Ovako dug period tokom leta može biti poguban ukoliko ne zalivamo biljke.

U svetu su sve popularniji sistemi za navodnjavanje kom kvalitetno i redovno mogu da zalivaju svaku biljku. Sistem je osmišljen da tokom planiranog perioda dodaje vodu koja je preporučena za određenu površinu ili pojedinačnu posudu. To može biti jednom dnevno ili na period od dva ili tri dana pa i više. Ceo program kada, koliko i gde dodavati vodu se jednostavno programira na sistemu za navodnjavanje, koji poseduje regulator rada, a to je upravljačka jedinica.

Jednostavno raspoređene cevi za dovod vode se montiraju obodom prostora gde su biljke. Bilo da je vrt ili su u pitanju saksije na balkonu, svaka biljka može dobiti dovoljnu količinu vode. Prema potrebi mogu biti kapajuća creva sa izvodima kapljača ili ubodne kapaljke, za svaku poziciju zasebno. Bez obzira na tip sistema, svaki deo zelene površine je isplaniran za zalivanje i određena količina vode.

Sistem cevi za navodnjavanje koje su raspoređene oko biljaka povezan je sa glavnim dovodom vode – bilo da je reč o vodovodnoj mreži ili zasebnom hidroforskom snabdevanju iz bunara. Regulisanje protoka vode se obavlja putem posrednog uređaja koji sve reguliše – upravljačka jedinica je automatizovani uređaj, koji programiranjem reguliše sve vezano za zalivanje. Programiranje i kontrola se obavlja manuelno, kao i sve promene tokom sezone, koje se prema potrebi izvode.

Upravljačka jedinica sada može posedovati i „smart“ komponentu. Ovime se dobija pametni sistem navodnjavanja i postiže da se putem interneta prati stanje i reguliše sistem navodnjavanja. Jednostavnim preuzimanjem aplikacije za mobilni telefon, povezujemo se sa upravljačkim sistemom za navodnjavanje.

Sistem se nadograđuje sa nekoliko mernih uređaja koji mere količinu padavina, temperature, vlažnost vazduha ili substrata i slično, i šalju podatke u program koji obrađene podatke putem SMS poruke predaje vlasniku sistema. Ovime se u svakom trenutku ima uvid u stanje zalivenosti biljaka i opšteg stanja zalivenosti biljaka. Prema potrebi mobilnim telefonom ili personalnim računarom, korisnik može regulisati sve vezano za zalivanje, gde god da se nalazi izvan objekta, grada, ili van zemlje…

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar