NAJNOVIJE

Kako urediti mali vrt (Foto)

Ako imate mali vrt, uredite ga što jednostavnije, maksimalno smanjite izbor biljaka i kombinujte samo tri boje, računajući tu i obaveznu zelenu.

Dobar efekat možete postići i korišćenjem različitih nijansi jedne boje, kao i grupisanjem jedne vrste biljaka. Prilikom sadnje napred stavite tamnije biljke grublje strukture, a u pozadini svetlije nežnije teksture.

Puzavice, trave, četinari i perene, najbolji su izbor za male vrtove. Birajte spororastuće četinare manje visine i širine (npr. Picea glauca ili Thuja danica). Da bi vrt uvek bio atraktivan i dinamičan, zasadite neko listopadno drvo lepog oblika i pravilne krošnje koje ne raste preterano visoko (ukrasni bagrem, loptasti javor i katalpa). Perene sadite u grupama, a prilikom izbora vodite računa da cvetaju naizmenično. Penjačice zasadite uz zid ili ogradu, ili ih iskoristite kao pozadinu za sve biljke ili za ozelenjavanje pergole.

Ove sezone aktuelni su vrtovi prirodnog izgleda. Preporučuje se upotreba kamena, cigli za izradu staza i mnogo zelenila. Ukoliko je dvorište usko vizuelno ga povećajte tako što ćete na ulazu napraviti luk. Kamene ili betonske ploče poređajte u liniju, a sa obe strane zasadite biljke sa dugačkim lišćem. Prirodni izgled vrta naglasite sadnjom ukrasnog drveća i kamenim pločama. Malo dvorište vizuelno možete povećati tako što ćete ga podeliti na dva funkcionalana dela sadnjom ukrasnih trava i postavljanjem dekorativnog kamenja. Čak i u malom dvorištu možete postaviti pergolu i ozeleniti je jednogodišnjim puzavicama. Stare gvozdene elemente nameštaja iskoristite kao podlogu za kačenje saksija sa cvećem. Neugledan zid kamuflirajte puzavicom.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar