NAJNOVIJE

Kako do zdravog ploda koštičavog voća

Pre dve nedelje smo pisali o zimskom tretmanu voćnjaka i vinograda i još tad je rečeno da su biljke izašle iz faze fiziološkog mirovanja, ali da ih niske temperature i dalje zadržavaju u tom stanju.

Vremenske prilike su se u međuvremenu promenile i zimski tretman je potrebno što pre uraditi u svim zasadima gde to nije urađeno.

Kada je u pitanju koštičavo voće, ako se ovakve temperature nastave vrlo brzo možemo očekivati ubrzani razvoj biljaka, što znači da je potrebno pripremiti se za suzbijanje prouzrokovača sušenja cvetova i grančica koštičavog voća, poznatijeg u narodu kao monilija. Ovaj patogen prezimljava u vidu rak rana ili mumificiranih plodova u našim voćnjacima, a vlažno vreme pogodno je za njegovo širenje. Za samo 4 sata vlažnog vremena pri temperaturi od 16 stepeni u periodu cvetanja, moguće je ostvarivanje zaraze i od 80%. Infekcija je moguća i na nižim temperaturama ukoliko je period vlaženja nešto duži.

Za uspešnu zaštitu od ovog patogena ne sme se čekati, preventivni tretmani se moraju uraditi na vreme. Već u fazi belih balona potrebno je upotrebiti preparat kao što je Dionis plus u količini 2 l/ha (20 ml u 10 l vode) i obavezno ponoviti ovaj tretman u fazi punog cvetanja istim preparatom u istoj količini. Ukoliko vremenski uslovi pogoduju razvoju bolesti, a period cvetanja potraje duže od 10 dana – onda je potrebno tretman uraditi i u fazi precvetavanja.

Suština zaštite protiv monilije je da biljke tokom čitavog perioda cvetanja budu zaštićene, jer se na taj način onemogućava prodiranje patogena u nju. Kada se tretmani ne urade, a monilija je prisutna, ona uđe kroz cvet u biljku i širi se kroz granu što može dovesti do potpune štete u voćnjaku.

Zašto je Dionis plus odličan preparat za suzbijanje ovog patogena? Pre svega jer sadrži dve aktivne materije od kojih je jedna kontaktna, a druga lokalsistemična pri čemu je dobijena znatno bolja efikasnost nego kod pojedinčog delovanja na prouzrokovača bolesti. Pored njega, za efikasnu zaštitu od monilije mogu se koristiti i drugi preparati koji imaju isto toliko dobro delovanje, a to su: Cipeodex, Signum ili Duofen.

Zato za efikasnu zaštitu od monilije na vreme treba uraditi tretmane sa preparatom i uspešno ćete se izboriti sa ovim najčešćim patogenom u proizvodnji koštičavog voća.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar