NAJNOVIJE

Jesenja priprema presudna za travnjak

TAJNA lepog travnjaka u proleće je u – jesenjim pripremama! Ukoliko ga niste dobro pripremili za zimu, na proleće vam neće pomoći ni ekstra đubrenje, košenje ili plevljenje. To morate da uradite sada.

Imajte na umu da to što trava na jesen sporije raste iznad zemlje, ne znači da slabije raste i ispod nje.

KOROV

Nada da će sneg “ubiti” štetne biljke na travnjaku je uzaludna. Korov će preko zime da se “primiri” i prikuplja energiju, a na proleće će da krene sa bujanjem. Zato ga uništite sredstvima za suzbijanje pre nego počne zima.

PROVETRAVANjE

Provetravanje travnjaka doprineće da kiseonik i voda bolje prodru do korena, jer se zemlja tokom leta pomalo stvrdnula. To će doprineti i da na proleće trava bolje raste.

ĐUBRENjE

Većina stručnjaka se slaže da je jesen najvažniji period za đubrenje travnjaka. Sredinom ili u kasnu jesen, nađubrite ceo travnjak specijalnim sredstvima, da biste podstakli rast korena trave.

PRESEJAVANjE

Ukoliko na travnjaku ima ogoljenih mesta ili je trava propala od sunca, trebalo bi da ih sada presejete. Dobro izgrabuljajte oštećena mesta, dodajte obogaćenu zemlju, posejte seme i zalijte. Trudite se da ta mesta izdašno zalivate sve dok ne počnu kiše.

KOŠENjE

Travu bi trebalo da pokosite niže nego što ste to radili tokom leta, kako bi što više sunca prodiralo u travnjak. To će sprečiti da kada padne sneg, trava ispod postane braonkasta i “muljava”. Ipak, nemojte travu kositi na manje od pet santimetara.

ZALIVANjE

Zalivajte svoj travnjak sve dok ne počnu jesenje kiše. Nemojte, kao što je to savet tokom leta, da ga zalivate predveče nego ujutro, jer hladnije noći pospešuju rast gljivica.

GRABULjANjE

Nikako ne bi trebalo da ostavite lišće na travnjaku jer to neće biti korisno za vašu travu. Ako hoćete lep travnjak, pokupite lišće pre zime.

(Novosti)

Želimo da čujemo vaše mišljenje

Ostavite komentar